Index Vakbarát Hírportál

Fogmosással megelőzhető a koraszülés

2013. november 27., szerda 16:39

Az American Academy of Periodontology és a European Federation of Periodontology nemrég egy felhívást tett közzé, amely szerint a terhesség kimenetelét az anya szájhigiéniája is befolyásolhatja. A kutatók szerint a parodontális betegségekkel küzdő nőknél megnő a koraszülés és az alacsony súlyú csecsemő születésének esélye is. 

Jellegzetes tünetei vannak

A parodontális betegségeket viszonylag könnyű észrevenni; fogínyérzékenységgel, kipirosodással, gyulladással járhat, sőt, akár a rossz szájszag vagy a fogínyvérzés hátterében is ez állhat – mondta el dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogorvosa.

Azt eddig is tudták, hogy a rossz szájhigiéniás szokások éppúgy növelik a parodontális betegségek kockázatát, mint a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegségekét vagy a demenciáét. A betegséget egy krónikus, bakteriális eredetű gyulladás okozza, ami megtámadja a fogágyat; ez a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat.

A kutatások szerint az egészséges fogíny összefüggésbe hozható az újszülöttek érettségével és súlyával. A három hétnél korábban érkező vagy 2,5 kilónál kisebb babák később olyan problémákkal nézhetnek szembe, mint a tanulási zavarok, késői szociális érés vagy a rosszabb finommotoros készségek. Más tanulmányok szerint ilyenkor megnő a légzési-, látási, hallási-, emésztési, táplálkozási problémák aránya is.

A megelőző fogmosás

Rovatok