Index Vakbarát Hírportál

Ingyen abortusz a kínai egyetemistáknak?

2013. november 27., szerda 16:03

Kínában nagy vitát váltott ki a népi kongresszus egyik küldöttjének javaslata: Vej Aj-min a Pejcsen Pao napilaban az egyetemisták ingyenes abortuszát támogatta.

Vej azzal indokolta az ötletét, hogy évente több millió fiatal nő megy abortuszklinikára, de sokan kénytelenek az engedély nélküli klinikákhoz fordulni, mert nincs pénzük, vagy szeretnék titokban tartani a terhességüket. A fekete klinikákon képesítés nélküli orvosok dolgoznak, és ez komoly veszélyt jelent. 

A jogászprofesszor Vej szerint a fiatalokat a magánklinikák sokszor félrevezetik, és fájdalommentes beavatkozást ígérnek. Ha viszont a nagy kórházak ingyen, vagy jelképes összegért is elvégeznék a beavatkozást, az életeket menthetne meg.

13 milliós angyalcsinálás

Inkább nem ért egyet

Az ingyenes abortusznak megvannak a veszélyei is. A kínai szexuális trendeket kutató szociológus, Li Jin-ho szerint a nők ugyan nagyobb biztonságban lennének, de az alacsony árak a biztos megoldás tudatát kínálnák, és emiatt megnőne a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális kapcsolatok száma is.

A témát a félmilliárd felhasználót tömörítő Sina mikroblogon is megvitatták. Sok orvos, tanár és diák is kifejtette a véleményét. A többség nem értett egyet a javaslattal; szerintük az árak csökkentése helyett az alaposabb és fiatal korban megkezdett szexuális felvilágosításra lenne szükség.

Rovatok