Index Vakbarát Hírportál

Fogyókúrás implantátum készült Svájcban

2013. november 28., csütörtök 16:53

A Svájci Műszaki Egyetem kutatói fogyást segítő genetikai implantátumot készítettek. A túlsúlyos egerekbe ültetett implantátum működött, a hatására fogyni kezdtek az állatok.

Az implantátum ellenőrzi a vérzsírok szintjét, és ha magasak az értékek, a génegyüttes egy hírvivő anyagot hoz működésbe; ez jelzi a szervezetnek a telítettséget.

A génkonstrukciót a kutatók emberi sejtekbe, a sejteket apró tokokba, a tokokat túlsúlyos egerekbe helyezték. Az állatokat ezután telezabáltatták zsíros eleséggel. Amikor a vérzsírok értéke megnőtt, az implantátum bekapcsolt, és az állatok abbahagyták az evést. Idővel mérhetően csökkent a súlyuk, a vérzsírjuk pedig visszaesett a normális szintre. Ekkor kikapcsolt a telítettségjelzés.

A találmányt nem lesz egyszerű emberekre alkalmazni; a fejlesztés akár évekig is eltarthat. A kutatók szerint viszont elképzelhető, hogy a szerkezetet súlyosan elhízott, 30-nál magasabb testtömegindexű emberek szervezetébe lehetne ültetni. Ha ez segítene nekik a lefogyásban, az a zsírleszívás és a gyomorgyűrű alternatívája lehet.

Rovatok