Index Vakbarát Hírportál

Nyelvvel kormányozható tolószék készült

2013. november 28., csütörtök 10:18

Nyelvbe illesztett speciális piercinggel irányíthatják a lebénult betegek a kerekes széküket. A Science Translational Medicine-ben bemutatott eszköznek a nyelv adja a különféle utasításokat, és ezt egy fejhallgató érzékeli.

A piercing mozdulatának irányát a mágneses erőtér változásai alapján észlelik a szenzorok. Az utasítások egy Ipodra futnak be; az innen érkező adatokat vagy a központi számítógép, vagy maga a kerekesszék dolgozza föl.

A kísérletben részt vevő alanyok már félórás gyakorlás után használni tudták az új rendszert. A teszteken 11 végtagbénult beteg és 23 egészséges személy vett részt. A tanulmány szerint a nyelvük irányításával telefonszámot tudtak megadni, a számítógép monitorán tárgyak képére kattintottak, és elektromos kerekes székkel végigmentek egy akadálypályán.

A rendszernek összesen hatféle utasítás adható; több, mint a ki- és belélegzéssel kormányozható kerekesszékeknek. Akik az új technika kipróbálásáig a légzéses irányítást használták, a feladatokat most a nyelvükkel ugyanolyan pontosan, ám háromszor olyan gyorsan oldották meg.

A kutatók egy fogszabályzószerű eszközön is dolgoznak, ez később a fejhallgatót fogja helyettesíteni.

Rovatok