Index Vakbarát Hírportál

Készül a férfi fogamzságátló

2013. december 4., szerda 19:40

Új módja jöhet a férfi fogamzásgátlásnak, miután ausztrál tudósok olyan módszert fedeztek fel, amivel blokkolhatják a spermát magömléskor. A Proceedings of the National Academy of Science szaklapban megjelent kutatás szerint teljes férfi meddőséget lehet elérni úgy, hogy blokkolják a simaizomsejtek két fehérjét, amelyek kiváltják a sperma szállítását.

A kutatók egereken bemutatták, hogy a két fehérje, az alfa-1A-adrengreceptor és a P2X1-purinoceptor nélkül, amelyek részt vesznek a sperma szállításában meddőség alakul ki, de olyan, ami nincs hatással a hosszú távú szexuális viselkedésre és funkciókra.  

Sab Ventura és Carl White, Monash Institute of Pharmaceutical Sciences kutatói szerint ezzel a tudással fogamzásgátló fejleszthető férfiaknak.  „A korábbi stratégiák arra fókuszáltak, hogy hormonokkal vagy mechanikusan érjék el, hogy ne működjön a megtermékenyítés, ezek viszont gyakran hatással voltak a hímek szexuális életére, és hosszú távú, visszafordíthatatlan meddőséget okoztak” – mondja Ventura.

Az egyik fehérje blokkolására ráadásul már létezik gyógyszer, ezért csak olyat kell kifejleszteni, ami másodikat célozza. A kutatásban a University of Melbourne és a Leicester kutatói is részt vettek. A tudósok szerint tíz év múlva már piacon lehet a fogamzásgátló.

Rovatok