Index Vakbarát Hírportál

A repülőutak alapján megjósolható a járványok terjedése

2013. december 13., péntek 00:05

A több repülőút miatt gyorsabban, de megjósolható matematikai minta alapján terjednek a járványok a világban - írja az MTI. Egy német-amerikai kutatócsoport a Science tudományos folyóiratban közölte eredményeit. Ezek szerint az utasok áramlása alapján pontosan megjósolható egy járvány terjedésének útja.

Korábban a betegségek terjedésének modelljét elsősorban két helység távolsága határozta meg. A mai fejlett légiközlekedési hálózat miatt ez már nem számít - mondta Dirk Brockmann, a berlini Humboldt Egyetem munkatársa.

A tudóscsapat abból indul ki, hogy minél nagyobb egy repülőtér utasai között azok aránya, akik onnan egy bizonyos helyre utaznak, annál gyorsabban alakul ki a betegség abban a városban. Ez alapján számítják ki az úgynevezett effektív távolságot.

Egy betegség ezért gyorsabban terjed át például Londonból New Yorkba, mint egy közelben fekvő brit kisvárosba. Sokkal többen utaznak ugyanis Londonból New Yorkba, mint például Aberdeenbe - magyarázta Brockmann.

Ha ismert egy járvány kirobbanásának helyszíne, az effektív távolság segítségével kiszámíthatják, hogy nagy valószínűség szerint a Föld melyik részén jelentkezik elsőként a járvány. Sőt, fordított eset is lehetséges: a terjedési útvonalak ismeretében megállapítható, honnan indult ki a járvány.

A kutatók elméletüket meglepően jó eredményekkel tesztelték az elmúlt évek járványai esetében. Az új modell segíthet abban, hogy a betegségek terjedéséről megbízható információkat szerezzenek a szakértők.

Hogy hogyan terjednek a járványok a repülőkön, itt olvashatnak részletesebben.

Rovatok