Index Vakbarát Hírportál

Terhes szüzek ma is élnek

2013. december 19., csütörtök 10:02

Azt hiszi, Mária volt az egyetlen, aki szűzen esett teherbe? Lehet, hogy téved! Egy 1995-2009 között készített, idén decemberben publikált amerikai kutatás szerint a tinédzser anyák közel egy százaléka vallja, hogy egyszerre szűz és terhes, írja a LiveScience.

A felmérésben nyolcezer nő vett részt. Bizalmasan készítettek velük interjúkat, mindegyikükkel többször. Közülük 5340 volt terhes, 45 pedig egyszerre terhes és szűz – legalábbis ezt mondták. Ezeknél a nőknél az is kizárt volt, hogy mesterséges megtermékenyítés útján estek volna teherbe, ezért az Észak-Karolinai Egyetem professzorai először azt hitték, ők hibáztak a felmérés során. De nem. A lányok általában pontosan meg tudták jelölni az első szex dátumát és a szülés napját is. A furcsaság viszont egyértelmű volt: bizonyos lányok előbb szültek, mint hogy szexeltek volna.

A kérdőívek nem kérdeztek rá egyértelműen arra, hogy egyszerre terhes és szűz-e a válaszadó. Két külön kérdőív volt: az egyik kizárólag a vaginális közösülésről, a másik a terhességről szólt. Az orvosok állítják, a kérdések egyértelműek voltak, és nem hagytak kétséget afelől, mi számít szexnek, és mitől lehet terhes valaki.

A „szűzen terhes” lányok harmada vallotta, hogy korábban tisztasági fogadalmat tett. Bár ezek a lányok nem voltak vallásosabbak, mint a nagy többség, az ilyen fogadalmaknak gyakran része, hogy az esküvő előtt tilos a nemi élet. A nem szűz, terhes lányok 15 százaléka mondta, hogy tisztasági fogadalmat tett, a szűz lányoknál ez húsz százalékra volt jellemző. A „szűzen terhes” lányok körében viszont alacsonyabb volt azok aránya, akikkel a szülők szexről beszélgettek.

Az orvosok szerint az egyszerre szűz és terhes lányok valószínűleg alábecsülték korábbi szexuális élményeiket, vagy egyszerűen úgy döntöttek, hogy nem számolnak be ezekről. A 45 nő eredménye azt mutatja a kutatóknak, hogy az önbevalláson alapuló kutatások eredményei sokat torzíthatnak kényes témákban, ha a válaszadóknak nincs lehetőségük kihagyni kérdéseket.

Egyes halak, kígyók, gyíkok és madarak egyébként képesek szex nélkül megtermékenyülni, de az embernél ez kizárt. A vallásoknál, a keresztény kultúrkörben persze ilyen esetekben a csoda felülírja a tudományos tényeket – elvégre egy csodának ez is a dolga. A friss kutatás eredményeiben egyébként néhány szűz apa is akadt, az ő ügyük azonban a tudomány és a vallás mai állását is meghaladta.

Rovatok