Index Vakbarát Hírportál

Az Index nagy másnapja

2014. január 1., szerda 09:15

Már megint túl sokat ittunk, ráadásul egy hétköznap este, amikor másnap még dolgoznunk is kellett. De hogyan lehet túlélni egy másnapos munkanapot, amikor legkésőbb reggel 9-re okosan, legalább látszatra összeszedetten kell megjelennünk? Egy kimerítő teszt után összeszedtük a praktikus italozási és másnapossági tudnivalókat, amiket egy toxikológiai szakemberrel is egyeztettük. Ittas tesztalanyaink szerint a (más)nap nyertesei a kóla, a lángos, a nagyobb testtömeg és a fájdalomcsillapító lettek, a vesztesei pedig egyértelműen a mérgezéstől gyötört testek. A szakember szerint a kóla csak a böfögés miatt enyhít valamit a rossz közérzeten, a pirula pedig kikezdi a gyomrot. Aki tele hassal kezd inni, másnap ő az igazi győztes.

A lényeg

A legyőzhetetlenek

Az Index másnapossági versenyét az egyik rovat gyakornoka nyerte: whiskyt kevert borral, és ennek nem lett jó vége, egy teljes nap kellett a gyógyuláshoz: “Ez történik, ha 45 kilós vagy és megiszol 8 (10?) whiskyt borral. A buliban megettem mindent, amit elém tettek, de ez sem segített. Lefekvés előtt megpróbáltam kurva sok hideg vizet inni, de elaludtam közben. Nem sokkal később jött is a rosszullét, és késő délutánig nem javult a helyzet. Soha többé nem szeretnék whiskyt inni.” Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője is támogatja ezt a szándékot, csodálkozott is, hogy ilyen masszív fogyasztás után egy Index-dolgozóval sem találkozott a toxikológián. 

Az alkohol,

azaz az etanol nagy része a gyomorból szívódik fel, ennek üteme függ a gyomor tartalmától és az egyén anyagcseréjétől is. Az alkohol hatását egy átlagos ember nagyjából 0,3 ezreléknél érzi meg, körülbelül 0,8 ezrelékig tart a szalonspicc, 1 ezrelék fölött jönnek a mozgászavarok és a hangulati változások, 2 ezrelék fölött tudatzavar és hányás is esélyes, 3-3,5 ezreléknél jön a kóma és légzészavarok, 4 ezrelék fölött pedig halál. Az etanol a májban előbb acetaldehiddé majd ecetsavvá bomlik, mindkettő mérgező és sejtkárosító hatású, ezért vagyunk másnaposak.

Azaz kínoz minket a szomjúságérzet, szájszárazság, émelygés, szédülés, hasogató fejfájás, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, hányinger.

A máj alkoholbontó képessége óránként nagyjából 0,15 ezrelék, de ez függ az elfogyasztott italmennyiségtől is.

A szintén pehelysúlyú Erika úgy vészelte át a munkanap délelőttjét, hogy otthon maradt, és aludt: ugyan csak sört tervezett inni, amelyet majd néhány röviddel öblít le, ehhez képest pezsgőt, koktélokat, rövidet és sört keverve ivott, igaz éppen születésnapja is volt. “Otthon sok víz, fejfájás-csillapító lefekvés előtt reggel 5-kor. Az igazsághoz tartozik, hogy 12.09-kor pattantam ki az ágyból. Soha vissza nem térő alkalom, hogy nulla sminkkel láthattok. Bár szarul nézek ki, de nem fáj a fejem, nem hánytam, csak éhes vagyok." Erika viszont hiába élte túl a napot, Zacher helyteleníti az eljárását: a fájdalomcsillapítók enyhítik ugyan a másnaposság fájdalmas tüneteit, hosszú távon azonban teljesen kikészítik a gyomor nyálkahártyáját, egyenes út a gyomorfekélyhez, ha hozzászokunk, hogy alkoholtól irritálódott gyomrunkat pirintartalmú gyógyszerrel terheljük tovább. Az alvás viszont bármennyire is csábítónak tűnik, nem gyorsítja fel az alkohol lebomlását, egyszerűen csak addig sem szenvedünk. 

A skála másik végén viszont Gergő volt, aki alvás nélkül vitte a reggeli ügyeletet. “A buli este tízkor kezdődött, és még mindig tart” - írta nekünk vidáman reggel 10-kor. Az este folyamán 8 koktélt ivott, majd egy hosszú lépéssel zárt. “Hatkor valószínűtlen élénkséggel kezdtem meg az ügyeletet, egy kávé és egy energiaital volt a rehab, utána sok víz, később egy fekete tea is lecsúszott. Az ébresztőhöz hozzájárult egy alapos arc- és fogmosás is. Fél tíz felé kezdtem el érezni a fáradtságot, és ez most is tart. Most felállok és megmozgatom tagjaimat." Bár a másnaposság kezelésében egyéni különbségek lehetnek, hivatalosan a testmozgás nem segíti az alkohol lebontását, ahogyan a mozdulatlanul fekvés sem – ez utóbbi csak kevesebb fájdalommal jár. A folyadékbevitel viszont elengedhetetlenül fontos, így hígíthatjuk a szervezetben felgyűlt toxikus anyagokat. A kóla, kávé és tea viszont csak fokozzák a gyomorégést, sőt Zacher szerint kizárólag a böfögés vágya miatt kívánjuk a szénsavas vizet és üdítőket, hiszen így valóban megkönnyebbül háborgó gyomrunk. Erre a célra enyhe savkötő, sucralfat tartalmú gyógyszereket ajánlott.

Csak egyfélét vagy mindent mindennel

Attila a csak egyfélét taktika jegyében a tiszta vodkára esküdött fel, az előrelátó folyadékpótlás jegyében már előző nap elrejtett egy lábas húslevest az Index hűtőjében. Ettől függetlenül egy gyorsétteremben kezdte a napot, a sajtburger mellé bögréből kortyolta a forró levest, nem is panaszkodott utána semmire. Bálint csak gin-tonikot ivott, de abból nagyon sokat, viszont nem bánta meg.

“Azt hiszem, egész jó nem keverni. Legalábbis a fejfájásom a metrózás alatt elmúlt.” Zacher megerősítette a népszerű alkohollegendát: valóban nem jó többféle italt keverve fogyasztani, ha mégis olyan helyzetbe kerülünk, akkor a növekvő alkoholszázalékot igenis fontos szem előtt tartani. Elég valószínű, hogy az alkoholt energiaitallal keverni különösen rossz választást jelent, legalábbis a tudomány mai állása szerint. Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat 2011-es tanulmánya empirikus adatokra hivatkozva állítja, hogy ez a fajta keverés fokozhatja az alkoholfogyasztás veszélyeit. Marczinski és kollégái szerint az alkohol mindenképpen fokozza az impulzív viselkedést, ám az energiaitalt is fogyasztók még náluk is élénkebbnek érzik magunkat, így a kétféle pörgetés sokkal nagyobb kockázattal jár. Megerősítette ezt a következtetést egy idei vizsgálat is, a Journal of Adolescent Health-ben megjelent szöveg szerint a kutató több mint 600 főiskolást vizsgált, akiknek az energiaitalt és az alkoholt keverve masszívabb másnapja volt, és nagyobb eséllyel keveredtek bajba.

Peti vegyes taktikára esküdött, ám nem számolt az üres gyomrával: “Utoljára délután kettőkor ettem, az Indexből mentem a buliba, de sebaj, gondoltam ott úgyis lesz kaja. Ez részemről hat kétfalatos szendvics lett. Ezalatt (kilenctől kettőig) sorrendben: két sör, két vodka-szóda, éjfélkor unicum, majd cuba libre, egy bacardi, cuba libre, és zárásnak talán még egy unicum. Álmomban a főszerkesztőnk húsz év körüli (képzeletbeli) lányával jártam, és épp náluk voltam az első családi vacsorán, kínos volt mindkettőnknek. De aludtam kb. nyolc órát, minden rendben, a szokásos kétoldali nyomást leszámítva a koponyám két oldalán." Azt a toxikológus is elismeri, hogy nagyon sokat számít, hogy mi van még a gyomorban az alkolholon kívül. Ha csak egy tanácsot adhat Zacher Gábor a bulizóknak, akkor az a legfontosabb, hogy üres gyomorral sose menjenek bulizni: sokkal lassabban fejti ki a hatását az alkohol, ha egy kis töltött káposztával ágyazunk meg neki. 

Panic eredetileg egyfélét tervezett inni, de aztán ő is bement az erdőbe:

whiskey dupla ||
cuba libre ||||||
caipirinha dupla |
sör ||

“Nem sikerült tartani a célkitűzést, hogy egyfélét iszom egész este, a sörökre speciel egyáltalán nem emlékszem, a telefonom szerint hétkor hívtam taxit. Fél egy körül keltem átlagos másnapos érzettel, és elég rohangálós nap volt, az autóvezetéshez nem éreztem magamban az erőt. A délutáni pár órás alvással estére már rendben volt minden.” Zacher szerint másnaposan talán még veszélyesebb is az autóvezetés, mint ittasan. A rossz közérzet, a látászavarok és a lelassult reakcióidő éppúgy jellemzi a másnapos autósokat, mint az ittasakat. Ha valaki nagyon kiütötte magát, semmiképpen se üljön autóba a következő 24 órában. 

Andris kavargó gyomra vagyok

A mindent-mindennel jegyében vágott neki az estének, teljesen random módon váltogatta az italokat:
- 2 Kozel korsó sör
- 1 kóser szilvapálinka
- 1 mojito
- 1 fröccs Káli Kövek fehérborból
- 1 gin tonik
- 1 rosé fröccs
- 1 unicum
- 1 vodka narancs
- 1 vodka szóda
- 1 becherovka tonik
Viszont három és fél óra alvás után kutyabaja volt, egy félliteres kóla rendbe tette. Ez hogyan lehetséges? Andris ugyanis doppingolt, az italozás előtt egyedül benyomott egy Pozsonyi tálat. Ennek összetevői:
- két sült virsli
- egy párizsi bundás hús
- egy rántott hús
- egy rántott sajt
- rizs
- sültkrumpli
- uborkasaláta voltak.

Szabi a kontrollcsoportba jelentkezett, akin azt szerettük volna lemérni, hogy a buli alkohol nélkül mennyire készíti ki az embert, alvásmegvonás és táncolás tekintetében. Sajnos Szabi a csoportnyomás áldozata lett. “Mivel egyébként tényleg nem iszom, a rendelt gin tonic helyett elvittem valakinek a vodka narancsát, nekem aztán tényleg tök mindegy, remélem, neki is az volt. Rámbíztak egy mojitót pár percre, nem volt jó döntés, rendeltünk neki újat, de valahogy aztán két pohár lett ott belőle a pulton. Ugyanez lejátszódott Stökivel és két cuba librével, megint én takarítottam el a felesleget. Ivás nélkül is táncoltam volna a Spice Girlsre, ezt azért hozzátenném.” A túlzott nikotinfogyasztás és az alvásmegvonás nem okoz másnaposságszerű tüneteket, egyszerűen csak mindkettő szar érzés magában is, hát még egy kis mérgezéssel keverve. 

Kutyabajuk

A szerkesztőségi Gáborok nem lettek másnaposak, pedig mindent megtettek ennek érdekében: az egyik számolatlanul itta a whiskyt, a másik a cuba librére esküdött fel, ivott is belőle tízet. “Ébredés után ugyan kicsit éreztem, hogy egy gonosz törpe flexel valahol a homloklebenyemen, de nagyon erőtlenül csinálta, és gyorsan abbahagyta. Így kifogástalan állapotban prezentálva tudtam fogadni délelőtt érkező anyósomékat (csak kicsit álmos voltam, ami 3 óra után érthető). Hogyan csináltam, kérditek? Nem bíztam a fiszemfaszom szendvicskékben, otthon ettem egy jó vacsorát, mielőtt a buliba mentem, a buli után meg lecsúszott egy gyros. Minden harmadik koktél után plusz zárásra lenyomtam egy pohár ásványvizet is, így abból négy fogyott, plusz egy még alvás előtt. Plusz mázsa felett azért az alkoholnak eléggé meg kell dolgoznia azért, hogy hasson.”  

Nem csak a testtömeg számít, egy friss dán kutatás a másnaposság-érzet súlyossága és az életkor között szoros kapcsolatot talált. Ez az első, jelentős populáción végzett másnaposság-vizsgálat, eredményei a Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban jelennek majd meg 2014-ben, de már részleteket közöl belőle a Science Daily. Eszerint bár a másnaposságot gyakran összekacsintva, vicceskedve említjük, mégis rendkívül rossz a hatása. "Euró milliókat vesztünk a másnapos munkavállalók miatt. Bizonyíték van ara is, hogy a másnaposság az alkoholizmus előszobája lehet" – fogalmaz Janne S. Tolstrup, a kutatás vezetője, utalva arra, hogy az alkohol lebontását a további alkoholfogyasztás (aka kutyaharapást szőrével) javíthatja, és ezzel a lehetőséggel élnek is az italozók.

Tolstrup és munkatársai 50 ezer felnőtt másnaposságát vizsgálta, és arra jutott, hogy az életkor előrehaladtával egyre csekélyebb a másnaposság-érzet. Ennek a pontos okát nem tudták kideríteni, de feltételezik, hogy a fiatalok egyszerűen alkalmanként sokkal többet isznak, mint ötven feletti társaik, akik ismerve saját határaikat, sokkal kiegyensúlyozottabb és óvatosabb fogyasztásra képesek.

Egy kollégánk még egy masszázsra is elment, de Zacher szerint a másnaposság elmúlását érdemben semmivel sem tudjuk segíteni, a szauna, az úszás javítja a közérzetünket, de a tényen nem változtat, hogy óránként bontjuk az alkoholt, így a másnaposságnak egy biztos, és egészséges ellenszere van: az idő. Bálint kollégánk is erre esküszik: “csendben várom, hogy elteljen a nap.” Ez biztos, hogy egyszerűbb és olcsóbb is Zacher tuti módszerénél, ami nem más, mint a művesekezelés, hiszen a toxikus anyagcseretermékeket így lehet a leggyorsabban lebontani. Igaz, ehhez egy dialízískanült kell a nyaki fővénába vezetni, és ötvenezer forintba kerül.

A WHO 2012 márciusában kiadott jelentése szerint az alkoholfogyasztás olyan elképesztő egészségügyi ártalmakkal jár, ami még a legdurvább drogozást is felülmúlja. Az egészségügyi világszervezet az alkohol mérgező hatásából adódó negyven megbetegedést különböztet meg, amelyek között Magyarország mind a májcirrózisos megbetegedések, mind az alkoholhoz köthető halálesetek számát tekintve élen jár Európában. A magyarok átlagos alkoholfogyasztása fejenként több mint 14 liter tiszta szesz egy évben, ezzel az európai országok között az ötödik helyen állunk, a magyar férfiak körében pedig minden ötödik haláleset a túlzott alkoholfogyasztáshoz köthető.

Önnek van bombabiztos ellenszere a másnaposság elűzésére? Ossza meg velünk

Rovatok