Index Vakbarát Hírportál

Aranytűket találtak egy nő térdében

2014. január 15., szerda 09:06

Egy dél-koreai nő komoly ízületi fájdalmakkal jelentkezett be a szakorvosához, aki valóságos aranybányát talált a térdénél. Mármint tényleg aranyat talált: a nő több száz apró akupunktúrás tűt hordozott a testében.

Az idős nőt korábban idült ízületi gyulladással (osteoarthritis) diagnosztizálták, ami a porc elvékonyodásával, teherbíró képességének romlásával, valamint ízületi merevséggel és komoly fájdalommal jár. A népesség jelentős részét érinti. A nőnél nem igazán hatottak a fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek, ellenben gyomorbántalmakat okoztak, ezért próbálta ki az akupunktúrás kezelést.

Az akupunktúra olyan alternatív gyógyászati módszer, amelyben testbe szúrt tűk segítségével stimulálják a szervezetet, például azért, hogy csökkentsék a fájdalomérzetet. Az aranyból készült tűket ebben az esetben szándékosan hagyták a nő szervezetében. Csakhogy a test nem szereti az idegen tárgyakat, és azoktól általában meg akar szabadulni. Ezek a tárgyak gyulladást és fertőzést is okozhatnak.

További gond, hogy a hagyományos orvosi kezelést is megnehezítik a testben lévő objektumok: nehezebb röntgenfelvételt készíteni, az MRI pedig megmozdíthatja a tűket, és azok felsérthetik a közeli ereket. Magyarán érdemes meggondolni, hogy milyen alternatív gyógymódot választ az ember, mert könnyen előfordulhat – a dél-koreai nő esetében is ez történt –, hogy az is hatástalan lesz, és vissza kell menni a hagyományos szakorvoshoz. 

Rovatok