Index Vakbarát Hírportál

A hatodik érzék nem létezik

2014. január 16., csütörtök 11:22

A Melbourne School of Psychological Sciences kutatója, Piers Howe leleplezte a hatodik érzék mítoszát. A kutató szerint a legfrissebb munkája az első tudományos tanulmány arról a jelenségről, amikor az emberek olyan változásokat érzékelnek, amit az öt alapvető érzékszervükkel nem érzékelnek.

Howe elmondta: sokan úgy hiszik, a megfigyelők közvetlenül az agyukkal fogják fel a történéseket, anélkül, hogy az öt érzékszervükre hagyatkoznának. Ezt a fajta érzékelést ESP-nek, extraszenzorális percepciónak, vagy hatodik érzéknek is nevezik. Howe szerint az igaz, hogy az emberek sokszor észlelnek valamit, amit nem tudnak vizuálisan azonosítani, csak érzik, de ennek semmi köze a hatodik érzékhez.

Változási vakság

A kísérlethez Howe különböző ábrákat használt: ezeket másfél másodpercig mutatták az önkénteseknek. Ezután egy másodpercnyi szünetet tartottak, majd ismét felvillantották a képet; a résztvevőknek meg kellett mondani, hogy mi a különbség a most és a korábban látott képek között. (Példa: először egy nő képét mutatták szemüveggel, majd szemüveg nélkül - az önkénteseknek egy listából kellett kiválasztania, hogy mi lehetett a különbség.)

Az eredmények szerint a résztvevők mindig felismerték, ha változott valami, még akkor is, ha pontosan nem tudták megmondani, hogy micsoda. Ehelyett azt mondták, úgy érzik, valami megváltozott a képen.

Howe szerint a korábbi, hasonló kísérletekkel módszertani problémák voltak, ezért a saját kísérletét úgy alakította ki, hogy kiszűrje az esetleges tévedéseket. Ezért mutatták csak egyszer a képeket a résztvevőknek: így nem tudták később felülbírálni az eredeti, ösztönös megérzéseiket.

Ha valaki nem veszi észre a különbséget két, látszólag teljesen ugyanolyan kép között, azt változási vakságnak nevezik – ez jól ismert fogalom a pszichológiában. Ezt több dolog is okozhatja: például a látótérbe került akadályok, a szemmozgás, a helyzetváltoztatás vagy a figyelemhiány. Viszont még így is észleljük a változásokat, akkor is, ha nem tudjuk pontosan, mi változott meg; többnyire ezt nevezik az emberek hatodik érzéknek.

Rovatok