Index Vakbarát Hírportál

A napsütéstől leesik a vérnyomás

2014. január 22., szerda 08:59

Egy brit kutatás szerint a napsugárzásnak vérnyomáscsökkenő hatása van, így a napozás megelőzheti a szívbetegségeket és az agyvérzést – írja az MTI.

A kutatók 24 önkéntest tettek ki ibolyántúli sugárzásnak laboratóriumi körülmények között. A sugárdózis nagyjából annyit ért, mint egy félórás nyári napozás egy dél-európai országban. A résztvevők erei kitágultak, a vérnyomásuk csökkent.

A magas vérnyomásnak sok kockázati tényezője van, de gyakran megesik, hogy ezekről sokáig nem veszünk tudomást. Ilyen kockázati tényező a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a magas nátriumtartalmú étrend. Martin Feelisch, a kutatás egyik résztvevője szerint a mostani kísérlet azért volt fontos, mert soha senki nem tanulmányozta hogy befolyásolják a vérnyomást a bőrön keresztül érkező hatások.

A nitrogén-monoxid okozhatja

Bár nem világos, hogy csökkentheti a fény a vérnyomást, a kutatók szerint a nitrogén-monoxid és az ebből származó vegyi anyagok, a nitrit és a nitrát okozhatják a jelenséget.

Feelisch és munkatársai feltételezték, hogy a napfény mozgósítja a molekulákat, így a bőrből a véráramba kerülhetnek, és kitágítják az ereket. Ennek hatására csökken a vérnyomás.

Néhány részlet még homályos

A kutatók eredményei alátámasztották a feltevést. Azt is tesztelték, hogy a mérséklődést nem a fény melege vagy a résztvevők étkezése okozta-e, de ezek a meglátások nem voltak helytállók. A kutatók azt is elmondták, hogy a vérnyomás ugyan csekély mértékben változott, de a magas vérnyomásból eredő betegségek ellen még ez is hasznos lehet.

Azt egyelőre nem tudják, hogy további UV-A-hatásra tovább esik-e a vérnyomás, és az sem világos, hogy a fényre adott reakciót befolyásolja-e a személy kora, neve vagy egészségi állapota.

Rovatok