no

Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a tökéletes irodai széket

2014. január 26., vasárnap 07:25

Az irodában dolgozó emberek órákat töltenek ugyanabban a testhelyzetben, sokszor mozdulatlanul, ami a mozgásszervek egészsége szempontjából káros. Ennek megoldásaként kifejlesztettek egy olyan speciális irodai széket, amely ülőmunka közben is mozgásra ösztönöz – írja a Webbeteg.

A Buoy, azaz Bója névre keresztelt, henger alakú bútordarab instabil, ezért folyamatosan mozogni kell rajta, hogy egyensúlyban maradjunk, így a test egész nap aktív marad. Dönthető, forgatható tulajdonsága miatt kevésbé tudunk elkényelmesedni munka közben. A hagyományos irodai székhez hasonlóan a szék magassága könnyen állítható. Jelenleg hat színben kapható és huszonöt féle ülőfelület közül választhat a vásárló.

Tökéletes irodai szék

A speciális széket elsősorban irodai használatra tervezték, de bármilyen környezetben hasznos lehet, ahol hosszú ideig egy helyben ülünk.

Milyen problémákat okozhat az ülőmunka?

A mozgásszervek károsodása igen hamar, már az iskolapadban megkezdődik. Később sokak munkájának jellege is megkívánja a hosszú ideig tartó mozdulatlanságot, ezért egyre nő a mozgásszervi megbetegedések száma. Az ülő életmódnak köszönhetően, kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások, akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják.

Rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik. Gyakran röntgenfelvételen a gerinc, úgynevezett nyaki lordosisának kiegyenesedése látszik. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében, akár porckorongsérv is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései, gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést.

Mi a megoldás?

Ha nincs lehetőségünk beszerezni az örökmozgó széket, akkor még inkább figyelnünk kell ízületeink egészségére. Tudnunk kell: csak saját magunkon múlik, hogy egészségünk érdekében teszünk-e valamit. Megfelelő óvintézkedésekkel, az ülő életmód káros hatásai kiküszöbölhetők, de legalábbis nagyban enyhíthetők.

A legfontosabb, hogy a munka mellett szakítsunk időt sportolásra. Mindegy, milyen tevékenységet választunk: az aerob, ciklikus, dinamikus sportágak az állóképesség fejlesztésén túl az izmok erejének összhangját teremtik meg, kiegyenlítve a kóros tónuseloszlásokat.

Az úszás kiválóan erősíti a törzs tartóizmait, melyek a gerinc stabilitásáért felelősek, az ízületek kímélése mellett, fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet. A lazító, nyújtó mozgásformák hatékonyan oldják az izomzat görcsét, mindemellett a stressz következtében fellépő nyaki izommerevséget is csökkentik (a relaxáció mentális tartalmának segítségével).

Nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk. Álljunk fel az asztal mellől, sétáljunk. Végezzünk fej-, nyak-, váll- és derékkörzést. Jó hatású a vállak egyszerre, mélyen lefelé tolása, mikor a nyakizmok nyújtása valósul meg.

Alkalmazzunk nyújtó hatású gyakorlatokat: fejünk fölé emelt karunkat a tarkónk mögött hajlítsuk be, majd másik kezünk segítségével, könyökünket közelítsük az ellenkező oldali fülünk felé. Magastartásban tartott karjainkkal váltakozva nyújtózkodjunk magasra, mintha el akarnánk érni a plafont. Mélytartásban nyújtózzunk lefelé, mintha a padlót szeretnénk megérinteni.

Végezzünk törzshajlítást mindkét oldalra, majd törzsdöntéseket. Hajoljunk előre s próbáljuk megfogni a bokánkat (néhány alkalom után egyre közelebb érünk a célhoz). Bokakörzés után váltakozva spicc-pipa állásokba hajlítgassuk lábfejünket: így csökken a lábdagadás és élénkül a vérkeringés, csökken a trombózis veszélye.

Ha lehetőségünk van rá, járjunk rendszeresen masszázsra. Az izomfeszültségek oldása, gyakran csak ezzel a módszerrel érhető el. Ma már egyre több multi és kisebb méretű cég is alkalmaz irodai masszőröket, akik munkaidőben nyújtanak masszázst a dolgozóknak. A szünetek közben ne felejtsük el szemünket is pihentetni.

Rovatok