Index Vakbarát Hírportál

A férfiak tényleg feledékenyebbek a nőknél

2014. január 27., hétfő 12:40

Közhelyszámba megy, hogy a férfiak rengeteg dolgot elfelejtenek, főleg a nőkhöz képest: nem jut eszükbe az évforduló, a szomszéd neve. Mostantól mindenre van mentség tudományos tényként is kezelhetjük a jelenséget: norvég kutatók bebizonyították, hogy a férfiaknak tényleg rosszabb a memóriájuk. Az eredmények a BMC Psychology című szaklapban jelentek meg.

„Meglepett minket, hogy a férfiak többet felejtenek. Ezt korábban nem dokumentálták. Meglepő volt az is, hogy a férfiak ugyanolyan feledékenyek harminc- vagy hatvanévesen. Az eredmények egyértelműek” – nyilatkozta Jostein Holmen, a trondheimi NTNU egyetem professzora.

Holmen és kollégái kilenc kérdést tettek fel a résztvevőknek arról, hogy mire emlékeznek a HUNT3 nevű longitudinális egészségügyi vizsgálatról. A HUNT3 az egyik legnagyobb vizsgálat, amit valaha elvégeztek: 48 ezer ember vett részt benne.

A memóriavizsgálatban megkérdezték az alanyokat, milyen gyakran volt problémájuk a visszaemlékezésekkel, inkább a nevek vagy a dátumok okoztak gondot. A férfiak kilencből nyolc kérdésnél több problémát produkáltak a nőknél. 

A kutatók egyelőre nem tudják, mi lehet az oka a különbségnek. Az eredmények alapján a nőknek ugyanazok a problémáik az emlékezéssel, mint a férfiaknak, viszont egyszerűen kevesebbszer: legnehezebben szintén dátumokra és nevekre emlékeznek.

A helyzet az öregedéssel romlik, de sokkal kevésbé, mint ahogy azt a kutatók korábban gondolták: a nők majdnem ugyanannyit felejtenek harminc-, illetve ötvenévesen. A tanulmányból kiderült az is, hogy mindkét nemből kevesebbet felejtenek azok, akik képzettebbek, viszont többet, akik szoronganak vagy depressziósok.

Az igazi problémák 60-70 éves korban kezdődnek. A kutatók szerint ez összefüggésben lehet a demenciával, azaz az időskori leépüléssel, bár ez egyelőre csak spekuláció: azok, akik korábban is memóriazavarokkal küzdöttek, idős korban még rosszabbul teljesítenek.

Rovatok