Index Vakbarát Hírportál

Mogyoró lehet a megoldás a mogyoróallergiára

2014. január 31., péntek 15:22

Valószínűleg megvan a sokakat érintő mogyoróallergia ellenszere: a módszer már a klinikai próbáknál tart, megváltoztatta a résztvevő gyerekek életét. A kutatásban 85 gyerekkel minden nap nagyon kis adagban, folyamatosan etetve földimogyoró-fehérjéket etettek. 

A cambridge-i Addenbrooke's Hospitalban elvégzett kísérletben a kutatók megpróbálták hozzászoktatni a gyerekek szervezetét a földimogyoró fehérjéjéhez. Minden nap fehérjeport adagoltak a gyerekeknek, kezdésként egy földimogyoró hetvenedrészének megfelelőt. Elméletük szerint a nagyon alacsony dózis miatt a pácienseknél nem jelentkezik allergiás reakció. A páciensek nagy részének szervezete megtanulta tolerálni a földimogyorót. 

Lancet nevű szaklapban publikált eredmények szerint az allergiás gyerekek 84 százaléka hat hónap után már öt darab földimogyorónak megfelelő mennyiségű fehérjét tudott megenni. A kutatók viszont figyelmeztetnek: a terápia még nem áll készen a széles körű használatra.

A földimogyoró a leggyakoribb okozója a végzetes kimenetelű ételallergiának. Egyelőre nincs rá gyógymód, így a betegeknek csak egy lehetőségük marad: teljesen elkerülni a fogyasztását. Manapság viszont szinte mindenben van legalább nyomokban mogyoró, emiatt állandóan meg kell nézniük a termékek címkéit. 

Rovatok