Index Vakbarát Hírportál

Öli a vodka az oroszokat

2014. január 31., péntek 09:23

A tekintélyes orvosi lapban, a Lancetben megjelent tanulmány szerint az orosz férfiak negyede hal meg még 55 éves kora előtt, és az adatok szerint ez legtöbbször a túlzott alkohol-, és főleg a vodkafogyasztás miatt van így. Összehasonlításképpen a brit adatokat hozták fel a tanulmány készítői, ahol az alkohol csak a hasonló korú férfiak halálának 7 százalékáért felel.

A halálok általában valamilyen májprobléma vagy konkrétan alkoholmérgezés, de sokan halnak bele abba, amit részegen tesznek: balesetekben vagy verekedésekben szerzett sérülésekbe. A vizsgálat szerint a halálozási arány hullámzott az elmúlt 30 évben attól függően, épp hogy állt az alkoholtilalom és az átlagos szociális helyzet a különböző elnökök alatt. A kutatók szerint amikor Gorbacsov 1985-ben csökkentette a vodkatermelést és megtiltotta, hogy az emberek délelőtt igyanak, az alkoholfogyasztás a negyedével csökkent. A kommunizmus összeomlásával ez a hatás megszűnt, illetve a halálozások száma is újra emelkedni kezdett.

Jelcin alatt megduplázódott az alkohollal kapcsolatos halálozások száma a fiatal férfiak körében. A kutatók szerint az ivás jellege is átalakult: az emberek sokkal destruktívabban kezdtek alkoholizálni, ráadásul a többségük kemény dohányos is volt, ami csak súlyosbította az alkohol hatásait. 2006-ban aztán újra komolyabb felügyelet alá került az alkoholforgalmazás, megemelték a jövedéki adót és a termelést is szabályozták. Ez rövid idő alatt az adatokban is látszik: azóta a férfiaknak nem a 37, hanem csak a 25 százaléka hal meg 55 éves kora előtt. A felmérés szerint egy liter vodka nagyjából ezer forint (150 rubel), az egy felnőttre jutó orosz alkoholfogyasztás (itt tiszta alkoholra kell gondolni, nem feldolgozott végtermékre) 13 liter évente.

Az orosz-brit tanulmány arra nem tér ki, hogy a magyar felnőtteknél ugyanez az adat 14 liter.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a mintázat a nőknél is látszik, vagyis a politikai események az ő ivási szokásaikat is befolyásolták, de a halálozási okok között nem kiugró az alkohollal összefüggő esetek száma.

A tanulmányt az Oroszországi Rákközpont, az Oxfordi Egyetem és az Egészségügyi világszervezet franciaországi rákkutató központja közösen adta ki. Az adatokhoz 10 éven át 151 ezer orosz felnőtt adatait figyelték három orosz városban. A vizsgálat ideje alatt nyolcezren haltak meg. A tanulmányhoz korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe vették, ezekben 49 ezer elhunyt családját kérdezték meg a szeretteik alkoholfogyasztási szokásairól.

Rovatok