Index Vakbarát Hírportál

Listát vezetnek a szívinfarktusokról

2014. március 10., hétfő 20:11

Elindul a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter, amelyben negyedévente frissítik az adatokat a kezelőorvosok bejelentései alapján - írja az MTI. Az első adatszolgáltatást április 15-éig kell teljesíteni.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter új rendelete szerint a betegség diagnózisát felállító, kezelését végző orvos, továbbá a szövettani vizsgálatot, boncolást végző vagy azt véleményező orvos továbbítja a meghatározott adatokat a szívinfarktus-regiszterbe. Az elektronikus adatszolgáltatás valamennyi egészségügyi szolgáltatónál diagnosztizált vagy ellátott heveny szívinfarktusra kiterjed.

A nyilvántartásba vétel után egy évvel az orvosnak újabb adatokat kell továbbítania a regiszterbe. Ugyanazon beteg több, egymástól független infarktusos megbetegedését külön-külön kell jelenteni. Ha egy regiszterbe felvett betegnél mégsem igazolódott az infarktus, akkor a nyilvántartásból törölni kell valamennyi rá vonatkozó adatot.

A tárca rendelete szerint a szívinfarktus-regiszter az infarktusos megbetegedések megoszlásáról félévente tájékoztatja az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által működtetett szívinfarktus-regiszter az adatgyűjtésről évente jelentést tesz közzé.

Rovatok