Index Vakbarát Hírportál

Meghátráltak a japán őssejtkutatók

2014. március 12., szerda 15:47

Egy japán kutatócsoport visszavonatná egy, az őssejtkutatásról szóló tanulmányát. Ilyenek gyakran előfordulnak, de most olyan anyagról van szó, amit mérföldkőnek tartanak az őssejtkutatás terén.

A visszakozás oka, hogy a tanulmányban szereplő kísérletet senki nem tudta reprodukálni.

Egy japán-amerikai kutatócsoport januárban bejelentette, hogy felfedeztek egy vadonatúj eljárást, amivel a felnőtt bőrsejtek pluripotens, azaz csökkent potenciájú őssejtté alakíthatók. Az őssejtkutatásban ehhez fogható áttörést egy évtizede nem láttak. Néhány héttel később viszont más kutatók is megvizsgálták a kísérletet, és megpróbálták reprodukálni azt, de nem jártak sikerrel.

Amikor elvégeztem a kísérletet, azt hittem, mindent jól csináltam. De mostanra annyi probléma merült föl, hogy úgy gondolom, a legjobb lenne visszavonni a tanulmányt, majd helyes adatokat és megfelelő képeket használva bebizonyítani, hogy a tanulmány helyes. Ha tévesnek bizonyul, tudnunk kell, hogy miért

– mondta a Reutersnek a japán genetikus, Vakajama Teruhikó.

A projektet már vizsgálja a japán RIKEN kutatóintézet, illetve a Natural Publishing Group; ők írták, illetve jelentették meg a tanulmányt. Egyelőre nem világos, hogy a végső következtetések hibásak-e, vagy hogy a szerzők hibákat követtek-e el a tanulmány során.

Rovatok