Index Vakbarát Hírportál

Hatástalan lehet két híres influenzagyógyszer

2014. április 10., csütörtök 18:25

A Cochrane Együttműködés készített egy tanulmányt, amiben a Tamiflu és a Relenza – a világ két vezető influenzagyógyszere – hatékonyságát vizsgálták. Az elemzés szerint a gyógyszerek fél nappal hamarabb megszüntetik az influenza tüneteit, de nem bizonyított, hogy a szedésükkel kevesebb szövődménye lesz a betegségnek, és az sem biztos, hogy megállítják az influenzajárvány terjedését.

A 2006-os madárinfluenza-, majd a 2009-es sertésinfluenza-járvány alatt több ország rengeteg pénzt költött antivirális gyógyszerekre. A Tamiflut a tömeges influenzajárvány megelőzésére írták föl a betegeknek; mint kiderült, lehet, hogy fölöslegesen. 

Nem önálló kutatás volt

A Cochrane-elemzés nem önálló tanulmány, nem a gyógyszer klinikai tesztje. A kutatók a Roche által gyártotta Tamiflu és egy kevésbé elterjedt antivirális szer, a GlaxoSmithKline Relenza nevű orvosságának próbáiról szóló 107 tanulmányt vizsgálták meg.

A kutatáshoz összegyűjtötték a gyártók és az Európai Gyógyszerügynökség jelentéseit, majd kiszűrték azokat, ahol rossz tervezés nyomait, vagy elfogultságra utaló jeleket találtak. Végül 46 kutatás adatait elemezték – ezekből készült el a Cochrane-elemzés. 

A klinikai próbák azt bizonyították, hogy akik Tamiflut és Relenzát szedtek, azoknál a placebót szedő kontrollcsoporthoz képest átlagosan fél nappal rövidebb ideig tartottak az influenza tünetei. Ha a két szert az influenza megelőzésére adták, csökkent a tünetek kialakulásának kockázata.

Azt már nem tudták bizonyítani, hogy a már fertőzött pácienseknél a gyógyszer megakadályozta volna a vírus terjedését. Semmi sem bizonyította, hogy a Tamiflu szedése mellett kevesebben kerültek volna kórházba, és azt sem, hogy a két szer közül bármelyik csökkentette volna a szövődményeket, például a a tüdő- és az arcüreggyulladást, vagy a középfül fertőzéseit a felnőtteknél.

A gyártók szerint téves az elemzés

A Roche gyógyszergyár nem ért egyet a Cochrane-elemzés Tamiflura vonatkozó következtetéseivel. Barry Clinch, a Tamiflu globális fejlesztését vezető szakember szerint a kutatásaikat magas szintű elvárásoknak megfelelően végezték.

A Relenza gyártója, a GSK továbbra is úgy véli, klinikai tesztjeik eredményei alátámasztják, hogy a szer hatásos az influenza ellen.

Rovatok