Index Vakbarát Hírportál

Először klónoztak felnőtt bőréből őssejtet

2014. április 22., kedd 16:59

Először sikerült felnőtt emberek bőrsejtjeiből őssejtet klónozni amerikai kutatóknak – írja az MTI. Vizsgálataik azt igazolják, hogy a létrehozott őssejtek génjei azonosak a felnőttekével, akiktől a bőrsejtek származnak. A Cell Stem Cell című szaklap online kiadásában az áll, hogy a klónozással létrehozott embrionális őssejtek nagy előrelépés afelé, hogy azokkal különböző gyógyíthatatlan kór (rák, vakság, Alzheimer) kezelésére új terápiákat tudjanak kialakítani.

Az Advaned Cell Technology intézet Robert Lanza által vezetett kutatócsoportja felnőttektől vett bőrsejtek DNS-ét ültette be petesejtekbe, melyekből előzőleg eltávolították az örökítőanyagot, végül a sejtszaporodást áramütéssel indították be. Az így keletkezett őssejtek genetikailag megegyeztek a felnőttével, akitől a bőrsejtek származtak.

Tavaly oregoni tudósok már sikerrel alkalmazták az eljárást csecsemő bőrsejtjeivel. Most ugyanez valósult meg egy 35 és egy 75 éves felnőtt esetében. A sejtek átprogramozása felnőtteknél nehezebb. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a felnőtt sejtjei messzebb vannak attól a pluripotensnek nevezett állapottól, melyből sok különböző sejttípus alakulhat ki.

A kutatók remélik, a sejtek és szövetek szaporítása egy nap meggyógyíthat vagy legalább enyhíthet olyan betegségeket, mint a Parkinson-kór, a gerincsérülésből fakadó bénulás vagy a szívbetegségek. Az új módszerrel az őssejt előállításához nincs szükség megtermékenyítéssel létrehozott embrióra, ezért etikailag is kevésbé támadható.

Rovatok