Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a cukorbeteg gyerek

2014. május 5., hétfő 16:07

Egy tanulmány szerint jelentősen nőtt az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya az amerikai gyerekek és fiatalok között – írja az MTI.

A keresztmetszet

A kutatók öt államból  Kaliforniából, Coloradóból, Ohióból, Dél-Karolinából és Washingtonból - gyűjtötték be az adatokat. Az 1-es típusú cukorbetegséget a 0-19 éves, a 2-es típusút a 10-19 éves korosztályon belül vizsgálták.

A 3 millió amerikai gyermek és tinédzser körében végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszben szenvedők aránya 21 százalékkal emelkedett 2001 és 2009 között. Az 1-es típusú, általában gyermekeknél diagnosztizált cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem termel inzulin hormont, ami szabályozza a vércukor szintjét.

A 2-es típusú, gyakrabban előforduló cukorbetegségnél a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik. A vizsgált időszakban ennek az aránya 30 százalékkal nőtt a vizsgált gyerekek és tinédzserek között.

A kutatók úgy látják, a növekedés folytatódni fog. Az 1-es típusú diabéteszes betegek száma 2010-ben körülbelül 180 ezer volt, de ez megháromszorozódhat. A 2-es típusban szenvedők 2010-es, nagyjából 22 800-as száma akár a négyszeresére is nőhet. A növekedés okait még nem tudják megmondani, ahhoz további kutatások szükségesek.

Rovatok