Index Vakbarát Hírportál

Kanyaróvírussal gyógyítottak rákot

2014. május 16., péntek 14:48

Módosított kanyaróvírussal gyógyítottak meg egy csontvelőrákos beteget amerikai orvosok. A páciens a tesztelés alatt álló vakcina beadása után teljesen meggyógyult, 6 hónappal később sem jelentkeztek rákos sejtek a szervezetében - írja az MTI. A 49 éves nő teste tele volt daganatokkal, a homlokán is nőtt egy három centiméter átmérőjű tumor. A kezelés után a csontvelőrák (myeloma multiplex) teljesen elmúlt, és hat hónappal később sem találták a páciensnél a betegség jeleit - olvasható a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban. A kutatásban résztvevő másik beteg, egy 65 éves nő szervezete nem reagált ilyen jól a kezelésre. 

A módosított vírus csak a myeloma plazmasejtjeit támadja meg. A nagyfelbontású képalkotó eljárással készült felvételek világosan bizonyították, hogy az intravénásan a szervezetbe juttatott vírus célirányosan támadta meg a daganat növekedési helyeit. A tudósok szerint tesztjük azt a koncepciót bizonyította, hogy a vírusterápia hatékony lehet a myeloma multiplex ellen, vagyis a csontvelőrák elpusztítható úgy, hogy a vírus megfertőzi, majd megöli a beteg sejteket, ám nem károsítja az egészséges szöveteket.

Először sikerült

"Ez az első kutatás, mely megállapította, hogy az onkológiai vírusterápia kivitelezhető áttételes daganat esetében" - mondta Stephen Russell, a Mayo Klinika hematológusa, a tanulmány vezető szerzője, a terápia egyik kidolgozója.

A Mayo Klinika szerint a vírusterápiát már az 1950-es évek óta kutatják, és rákos betegek ezreit kezelték különböző vírusokkal. Ám ez a kutatás az első, jól dokumentált eset, amikor a módosított vírus beadása után egy daganatokkal teli szervezet teljesen meggyógyult, minden gócból eltűntek a beteg sejtek.

A kutatásban résztvevő mindkét beteg a terápia lehető legnagyobb vírusdózisát kapta. A kanyaró elleni védőoltás normális dózisa 10 ezer egységnyi vírust tartalmaz. A klinika orvosai egymillió fertőzőegységgel kezdték a kezelést, és addig növelték az adagot, amíg 100 milliárd kórokozónál nem tartottak mindkét páciens esetében. Ilyen mennyiséggel tízmillió embert lehetne kanyaró ellen beoltani.

A két beteg korábban nem sokat találkozott a kanyaróval, ezért kevés ellenanyag volt a vérükben. Lényegében egyiküknek sem maradt más terápiás lehetősége.

Rovatok