Index Vakbarát Hírportál

Nem derít jobb kedvre a csokifagyi

2014. május 26., hétfő 11:12

Elterjedt elmélet, hogy vannak ételek, amelyek jobb kedvre derítenek. Pszichológusok szerint azonban ez csak mítosz, egyszerűen attól érezzük jobban magunkat, hogy eltelt némi idő a rosszkedv beütése óta, és ez teljesen független attól, hogy mit eszünk.

A University of Minnesota kutatói kísérletsorozatot végeztek, ebben arra kérték az önkénteseket, hogy válasszanak olyan ételeket, amelyekről azt gondolják, hogy jobban fogják magukat érezni, ha rossz a hangulatuk. A legtöbben csokoládét, fagylaltot és süteményeket választottak. Ezek után arra is megkérték őket, hogy válasszanak olyan ételeket, amelyeket szeretnek, de nem gondolják, hogy bármilyen módon befolyásolja hangulatukat.

Az önkéntesekkel egy húsz perces videót nézettek, amely negatív érzelmeket keltett bennük, mérgesek voltak, rosszul érezték magukat, nem volt jó a hangulatuk. Három perccel a film után leírták, milyen hangulatban vannak. Ebben a három percben olyan ételeket kaptak, amelyeket szeretnek. De a kísérlet ismétlésekor semmilyen ételt nem kaptak, vagy éppen számukra teljesen semleges ételt adtak nekik.

Ahogy az várható volt, az önkéntesen rossz hangulatról számoltak be rögtön a videó után. Három perccel később javult a hangulatuk függetlenül attól, hogy mit ettek, ettek-e egyáltalán.

Magukat a kutatókat is meglepték az eredmények, mert előzetesen arra számítottak, hogy vannak olyan ételek, amelyektől jobb lesz az emberek hangulata. De ez nem igaz. A kutatók azért hozzátették, hogy a kísérleteket laboratóriumi körülmények között végezték, lehet, hogy valódi stresszhelyzetben máshogy reagálnának az emberek.

Rovatok