Index Vakbarát Hírportál

Húszéves csúcson a kanyaró az USA-ban

2014. május 31., szombat 23:48

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kiadott egy jelentést, amelyben arra biztatja az embereket, hogy adassanak be maguknak kanyaró elleni védőoltást. Erre nagy szükség lenne, mivel a kanyaró felbukkanása húszéves csúcsot döntött az USA-ban.

Idén január 1-je és május 23-a között 288 esetet regisztráltak, ami öt hónapon belül kiugróan magas érték: utoljára 1994-ben mértek ilyet. A CDC szerint ennek az az oka, hogy sokan mennek nemzetközi utakra, anélkül, hogy beoltatnák magukat.

Az esetek 97 százalékában külföldön járt betegek kapják el a kanyarót, amit aztán visszahurcolnak magukkal az Egyesült Államokba. A fertőzöttek 90 százaléka vagy nem kapott oltást, vagy nem tudta megmondani, kapott-e. 85 százalékuk személyes, filozófiai vagy vallási okokból nem oltatta be magát.

A kanyarós esetek növekedését főleg az oltást nem kapott emberek terjesztik; ők többnyire amerikai állampolgárok, akik más országokból hozzák vissza a vírust az Egyesült Államokba, majd továbbterjesztik azt más, be nem oltott emberek között.

– mondta dr. Anne Schuchat, a CDC munkatársa.

A kanyaró nem ártalmatlan betegség: nagyon fertőző, és súlyos szövődményei lehetnek. Az esetek 30 százalékában például tüdőgyulladást vagy hasmenést okozhat, és minden ezredik gyereknél agyvelőgyulladást is.

Annak ellenére, hogy védőoltással a kanyaró megelőzhető, még így is 20 millió megbetegedést regisztrálnak évente, és közülük 122 ezren meg is halnak.

A CDC ajánlása szerint a babáknak 12 hónapos korukban érdemes beadatni az első, kanyaró elleni védőoltást. Azoknak, akik nemzetközi utakra készülnek, fél évvel az indulás előtt tanácsos beoltatniuk magukat. A CDC ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy azok se blicceljék el az oltást, akik nem mennek külföldre, mert hamarosan kezdődik a turistaszezon, és lesz más, aki importálja a fertőzést.

Rovatok