Index Vakbarát Hírportál

Életet ment a beszélő gyógyszeresdoboz

2014. június 15., vasárnap 01:07

Az amerikai járványügyi központ statisztikái szerint gyógyszertúladagolásban többen halnak meg évente, mint autóbalesetben, ráadásul az ilyen haláleseteknél 70 százalékban illegálisan szerzett vényköteles gyógyszerek. Ez az utóbbi dolog több okból is veszélyes, de például azért is, mert így az adagolást sem az orvos vagy a gyógyszerész határozza meg. A Kaleo nevű gyógyszercég most kitalált valamit, ami megmentheti a magukat véletlenül túladagolók életét.

Egy új gyógyszeradagoló szerkezetet találtak ki, amire nem egyszerűen ráírták azt, hogy kell használni, de a doboz hangosan el is magyarázza a használónak, mit kell tennie. A megoldást egyelőre egy naloxon injekciónál alkalmazzák. A naloxont olyan embereknek kell beadni, akik valószínűleg kábítószer-túladagolás miatt vesztették el az eszméletüket, ez a gyógyszer ilyen helyzetben, időben és helyesen alkalmazva életet menthet.

Nehézség azonban, hogy mint más, túladagolás ellen használatos gyógyszert, ezt is injekció formájában kell beadni. Az emberek se magukat, sem másokat nem szívesen döfködnek injekciós tűvel, ráadásul egy fecskendő helyes megtöltése és maga a szúrás sem olyan egyszerű. A Kaleo megoldása azonban a tesztek szerint áthidalja ezeket a problémákat: a kísérletek alapján annyira, hogy a hangutasítások segítségével az alanyok 90 százaléka sikerrel alkalmazta a szert annak ellenére, hogy akkor fogott ilyesmit a kezében először. További jó hír, hogy a szerkezet nem a távoli jövő része, az USA-ban már indén nyártól forgalomba kerülnek az első, így csomagolt szerek.

Rovatok