Index Vakbarát Hírportál

ÁNTSZ: Nem kell aggódni balatoni járvány miatt

2014. június 25., szerda 16:27

Az ÁNTSZ szerda délután fél négykor sajtótájékoztatót tartott a hétvégén Balatonfüreden tapasztalt súlyos vírusfertőzésről. Az eseményen Paller Judit országos tiszti főorvos közölte a vizsgálatok  eddigi eredményeit: e szerint feltételezhetően emberi székletből származó kalicivírus okozhatta a fertőzést.

A hivatal szerint a június 21-i füredi verseny 656 úszójából 46-nál jeleztek rosszullétet vagy megbetegedést, ebből 35-öt kérdeztek ki, hogy feltérképezzék a megbetegedések okát és megtalálják a fertőzés gócpontját. Folynak még a víz- és székletvizsgálatok, de azt már lehet tudni, hogy három székletben is találtak kalicivírust. (A vírusról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Mivel az egész országból érkeztek a Magyar Úszás Napjára, az ÁNTSZ a legsúlyosabb betegek lakóhelyét is meglátogatja, mert egyáltalán nem biztos, hogy a fertőzés gócpontja helyben, az úszóversenyen van. Ezt támasztja alá, de ugyanakkor a nyomozást nehezíti, hogy néhány fiatalabb úszó tünetei korábbiak, mint maga a verseny.

A vizsgálatok még folyamatban vannak, de az ÁNTSZ azt is figyelembe veszi – és a hajózási felügyelet segítségével vizsgálja –, hogy esetleg illegális szennyvízleeresztésből, illetve hajókból szintén illegálisan leengedett szennyvízből ered a fertőzés. Ha esetleg így is volt, akkor sem kell aggódni egész Balatonra kiterjedő járvány miatt, mert a vírusok élettartama nagyon rövid a vízben. Felvetődött az is, hogy esetleg a verseny után osztogatott zacskós víz lehetett fertőzött, de erről még nem tudnak semmit, a Veszprém megyei népiorvosi szolgálat vizsgálja ezeket a vizeket.

Az elmúlt napokban egyébként Fonyódligeten, Balatonfüreden és Zánkán voltak fertőzések, de ezek között semmiféle összefüggést nem találtak. Fonyódligeten 151-en jelentettek nagyon enyhe lefolyású hasmenést, Zánkán nyolc ember lett rosszul, de itt is arra gyanakodnak, hogy nem a Balaton vízminőségével van összefüggésben a fertőzés.

Az ÁNTSZ arra a praktikus bölcsességre is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki rosszul érzi magát, nem szabad közösségbe mennie.

Rovatok