Index Vakbarát Hírportál

A mágnes akkor sem gyógyít, ha negyedmillió az ára

2014. július 9., szerda 12:04 | aznap frissítve

A magyar egészségügy állapota is sokat segít azoknak a cégeknek, akik speciálisnak mondott mágneseket árulnak komoly összegekért anélkül, hogy bizonyítani tudnák: azok valóban képesek pozitív hatást okozni. Hiába bünteti őket a Gazdasági Versenyhivatal, és hiába vonja ki a termékeiket a piacról a hatóság, ők továbbra is vagyonokért árulnak pár ezer forintból összeállítható eszközöket és tudománytalan kezelési módszereket.

A mágnes varázslatos dolog, vonz és taszít dolgokat, van belőle gyenge és erős, és az élet egy halom területén futhatunk bele, például a pénztárcánkban, bármelyik hangszórónkban vagy épp a hűtőnkre tapasztott , tavalyelőtt óta már kicsit lepattogzott dísz képében. A mágnesességet régebben varázslatnak gondolták, aztán a tudósok rájöttek, a Föld maga is egy nagy mágnes: a bolygó folyékony vasból álló belső, illetve nikkeltartalmú külső magja közti kölcsönhatás az, ami a dinamóelmélet szerint a világűrbe több tízezer kilométerre kinyúló mágneses teret indukál.

Persze korántsem állandó mértékűt, a legújabb mérések szerint a Föld mágneses terének ereje folyamatosan csökken. Legutóbb az Európai Űrügynökség egyik műholdja küldött vissza adatokat, ami alapján kimondható, hogy bolygónk komoly mágnesdeficitben szenved. Nézzék meg ezt a képet, ezen látszik, hogy hol van gond.

Van egy csoport, aki erre alapozva próbál meg most komoly pánikot kelteni. A mágnesterápia nem friss dolog, már az ősi időkben is próbáltak ezzel gyógyítani, mostanában azonban egészen művészi szintre emelték a dolgot. Weboldalak és könyvek hirdetik azt, amit a tudomány még sosem bizonyított: ha mágnesekkel próbáljuk gyógyítani a betegségeinket, akkor mindenféle egyéb huzavona, mellékhatás és negatívum nélkül sikerrel járhatunk.

Van egy rossz hírünk. Akármilyen betegségben is szenved ön, a tudomány jelenlegi állása szerint nem fog meggyógyulni attól, hogy mágneseket tesz magára.

Még akkor sem, ha ez a mágnes 479 (helyett akciósan 295) ezer forintba kerül, és egy nagyon látványos termékismertető előadáson próbálják önt meggyőzni. Akkor sem, ha egy halom gyógyult ember esetét hozzák fel, és akkor sem, ha olyan emberek ajánlják, akiknek történetesen úgy kezdődik a nevük, hogy dr. A mágnesnek – egészen pontosan a statikus mágnesnek, mint ami ezekben az amúgy sorkiemelő tollra hasonlító eszközökben van –, a szabályosan elvégzett kísérletek szerint semmilyen hatása nincs az életre. Sem pozitív, sem negatív, és ez nagyjából azzal van összefüggésben, hogy tök mindegy egészségügyi szempontból az, hogy csökken-e a Föld mágneses mezeje.

Az igazi mágnesterápia

Valóban létezik egy mágnesalapú terápia, amit gyakran alkalmaznak a kórházakban, ez a transzkraniális mágneses stimuláció nevet viseli. A legnagyobb különbség az alternatív gyógyászati változathoz képest az, hogy itt egy különösen erős elektromágnessel dolgozik, a mágneses impulzus maximuma általában 1,5 és 4 tesla között van, amit körülbelül 0,1 ms alatt ér el. Az így kialakuló, gyorsan változó mágneses tér az idegszövetekben elektromos áramot kelt, amely – ha megfelelő az intenzitás – a neurális membrán depolarizációjához vezet.

De még ez a módszer sem segít mindenen, mint ahogy azt a Magnapress készüléke állítólag teszi. A TMS-sel nem lehet szúnyogcsípést vagy szomorúságot gyógyítani, nemi vágyat kelteni vagy zöldhályogot kezelni. A TMS a megfelelő agyterületeken alkalmazva segíthet a migrénen, az epilepszián és nagyjából egy tucat másik betegségen, de a szakértők szerint a módszer még sok kutatást igényel, mielőtt nagybiztonsággal alkalmazható lenne.

Jól hangzik, csak nem igaz

Lássuk, mit állítanak azok, akik az önök gyógyulását, de főleg az önök 479 (de akciósan 295) ezer forintját szeretnék. A Magnapress nevű termék például meggyógyította Mária ízületi fájdalmait (a nyugdíjasklubban hallott a megoldásról, nyilván egy szakorvostól), András alvásproblémáit (az interneten talált megoldás), illetve Judit vérnyomását is rendbe hozta (neki névtelenséget kérő orvosa ajánlotta).

Hogy a Magnapress hogyan segít? A vérnyomáson úgy, hogy az 5000, illetve 6700 gaussos szétválasztja a vörösvérsejteket. Hogy hogyan? Egyszerű, a mágnesterápia szakértői szerint a mágnesesség hat a hemoglobinra, a vörösvértestekben található, vas alapú proteinre. Ezzel csak egy baj van: a hemoglobinban lévő vas nem mágnesezhető. Pontosabban az oxigént épp nem szállító hemoglobin sokkal erősebb mágneses tér hatására elenyésző mértékben igen, de az oxigént szállító hemoglobin egyáltalán nem, illetve pont annyira, mint a szintén paramágneses tulajdonsággal bíró alumínium, vagyis a testünkben folyó vér valójában egyáltalán nem reagál szinte semmilyen mágneses hatásra. Ha reagálna, arról tudnánk; az MR-vizsgálatok baromi látványosak lennének, az emberek szinte szétrobbannának. Szerencsére mivel az emberi testben összesen átlag négy gramm vas van, erre amúgy is elég kevés az esély.

A vérre tehát nem hat a mágnes. Mi a helyzet az ízületi gyulladással? A forgalmazó szerint úgy, hogy... Nos, hát itt simán semmilyen részletet nem írnak, csak annyit, hogy percek alatt csillapítja a fájdalmat és új életre kelti az ízületeket.

Bárcsak.

De természetesen ez sem igaz. Tudományos vizsgálatok egész sora próbálta már mérni a mágnesek élettani hatásait, de egyelőre az eredmények vagy nehezen megismételhetők, vagy kis számú betegen alapulnak, vagy egyszerűen csak nem találtak semmit (és számos olyan, sikeres kísérlet van, aminek elvégzői között olyan is dolgozik, aki anyagilag érintett a kísérlet sikerében).

A fenti, vérrel kapcsolatos dolog köszön vissza tulajdonképpen mindenhol, de az is egy 2011-es kísérletből jön, ahol elég komoly hibákat vétettek a kutatók. A vörösvérsejtek összetapadását ugyanis úgy idézték elő, hogy egy kémcsőbe levett vérmintával kísérleteztek, és az oxigén nélküli vörösvértestek valóban összetapadtak, majd egy 1,5 tesla nagyságú elektromágneses mezőbe helyezve szét is pattantak. A Magnapress nem tud 1,5 teslát, elméletileg 6700 gausst tud, ami 0,67 tesla, vagyis a szükséges erőhatás egyharmada, és továbbra sem elektromágnes.

Elveszett, ami nem is volt

A negatív sejt

A mágnesterápia egyik állítása, hogy a horzsolásos sérülések, vágott sebek és műtéti hegek gyógyulását is elősegíti azzal, hogy „az erősen negatív töltésű beteg sejtek” polaritását a mágnes pozitívra változtatja, és ezzel beindítja az öngyógyító folyamatokat. Azonban ha egy biológust kérdezünk a dologról, ő elmondja nekünk, hogy alapesetben a sejt belseje negatív töltésű, ez a normális állapot, és nem a mágnesesség, hanem például a nátrium-kálium ionpumpák tudják ezt az állapotot változtatni. Ráadásul a sejtszintű öngyógyító folyamatot (amik egyike amúgy az autofágia, vagyis a sejthalál egy formája) nem a polaritás vezérli, hanem ennél sokkal bonyolultabb jelátviteli és génszintű folyamatok.

De mit ad még a Magnapress? Pótolja azt a távoli infravörös fénymennyiséget, amire az emberi testnek szüksége van. Ez a forgalmazó szerint most a káros sugárzás miatt nem ér el bennünket, ezért jó, ha van egy olyan sorkiemelőnk, ami tudja ezt. A baj csak az, hogy nincs olyan infravörös fény, amire a testnek szüksége lenne, a testben semmi sem történik annak hatására, ha ilyen fény éri. Ez nem olyan, mint a napfény, hogy ha nem kapunk belőle eleget (és nem pótoljuk az így kialakuló D-vitamin hiányt), akkor komoly bajunk lesz. A szakértő szerint ráadásul ez a távoli infravörös fény is valami furcsaság. „A near infra red, vagyis az infravörös közeli fényt valóban alkalmazza az orvostudomány, a segítségével képalkotó rendszerek olvassák le például a páciens pulzusát, de szó sincs arról, hogy valami terápiás haszna lenne a dolognak” – mondja dr. Rudas Gábor, az Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjának igazgatója.

Az interneten számos oldalt találunk, ami szerint ez a sugárzástípus egyenesen nélkülözhetetlen az élethez, néhányan még hivatalos vizsgálatokat is mellékelnek, Rudas szerint azonban fontos tudni, hogy még a tudományos kísérletek eredményeit sem kell mindig feltétel nélkül elfogadni: „Volt egy magyar kísérlet, ami igazolni látszott a mágnesek fájdalomcsillapító hatását, de néhány év távlatából már tökéletesen látszik, hol rontották el a kísérletet, illetve hogy mennyire befolyásolta az eredményeket a feldolgozáshoz választott statisztikai módszer.”

A mágnesterápia hívői sokszor hivatkoznak arra, hogy az MR-vizsgálat után a betegek sokszor sokkal jobban érzik magukat, a fájdalmaik enyhülnek, közérzetük javul. Rudas szerint erre is van magyarázat. „Az MR nagy és ijesztő gép, amibe általában akkor kell belefeküdnie az embernek, mikor valami komoly betegség gyanúja merül fel. Persze, hogy sokkal jobban érzem magam, amikor túl vagyok a vizsgálaton, ráadásul még az eredményt is megtudom. Ez utóbbinál ráadásul majdnem mindegy, hogy pozitív vagy negatív, a lényeg, hogy vége a bizonytalanságnak, és ez hat az emberekre.”

Ha a magyar orvosoknak nem hisz, lássuk, mit gondol a Föld mágnesességének csökkenése és az emberek egészségi állapota között fennálló kapcsolatról Rune Floberghagen. Ő az a tudós, aki a Swarm nevű küldetéssel kapcsolatos dolgokat összefoglalja, az ő neve van elöl azon a tanulmányon, ami a Swarm nevű műhold adatai alapján kimutatta, hogy is áll most a Föld elektromágneses mezeje. Vagyis ha valakinek, neki aztán érdekében állna, hogy közölje a világgal, ha valami olyan lenne a közeljövőben, ami miatt mind meghalunk. Ehhez képest azt írta az Indexnek:

Nincs tudtommal olyan tudományos bizonyíték, ami igazolná a kapcsolatot a mező gyengülése és a közegészségügyi állapotok változása között. Ettől függetlenül a mostani gyengülés, illetve a lehetséges pólusváltás kiváló alkalom arra, hogy alaposan megvizsgáljuk a hatásokat.

A szakember szerint valószínűleg a technikai eszközök lesznek azok, akikre hat majd az, hogy a mágnesburok gyengülése miatt a korábbinál több nagyenergiás elemi részecske csapódik majd beléjük. Az biztos, hogy az utolsó ilyen pólusváltást nem kísérte kihalási esemény, így vélhetően most sem kell attól félni, hogy egyszer csak mindannyian holtan fordulunk le a székről, mert kifogy belőlünk a mágnes. Kivéve akkor, ha az orvostudomány bizonyítottan hatékony eljárásai helyett a kényelmet és a varázslatot választjuk. Abba ugyanis elég könnyen bele lehet halni.

A fizikus is bevizsgálta

A Magnapressnél tett személyes látogatásunkkor a cég képviselői átadtak egy mappát, amiben több hivatalos dokumentum is volt. Az egyiket ezek közül a Győri Egyetem Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszékének vezetője készítette. A szakvélemény mérésekkel igazolta a Magnapress Energy mágnesének erejét, illetve a mágneses tér formáját vizsgálta, és kijelenti, hogy az 5600 gauss értékű mágneses indukció valós. A szakvélemény ugyanakkor kijelenti, hogy az élettani hatásokat nem vizsgálta.

Dr. Horváth Péter tanszékvezető kérdésünkre elmondta, hogy nem szedték szét a készüléket, de szerinte az asszimetrikus mágneses térért az felel, hogy valójában nem egy mágnes van a készülékben, hanem a látható mögött egy másik, kúp formájú mágnest is tettek bele. Ezt azonban nem tudja pontosan, mert a készüléket nem szedték szét a vizsgálathoz. A mágneses indukció erejét (figyelembe véve, hogy kis térfogatú, permanens mágnesről van szó) figyelemre méltónak tartja. 

Horváth szerint „nem az ő dolga” azt megítélni, hogy mennyire placebó valójában egy fájdalomcsillapítóként hirdetett műszer, illetve hogy mennyire jogos egy párezer forintos mágnesre alapozott, de formatervezett és jó minőségű készüléket 300-500 ezer forintos áron árulni. Ugyanakkor megemlítette, hogy a mágnes egészségügyi hatásait több tanulmányban is vizsgálták, ráadásul léteznek más, olyan kezelések is (például a polarizált fény), amiket annak ellenére alkalmaznak, hogy nem ismerik a működés háttérmechanizmusát.

Kivonták, visszakerült

De hogy lehet akkor az, hogy cégek, sőt egész iparágak épülnek rá arra, hogy hatástalan kacatokat áruljanak, és ezzel becsapják az embereket? Nagyon egyszerű. A trükk az, hogy bár van olyan szervezet, aminek az a dolga, hogy az ilyen egészségügyi eszközöket bevizsgálja, és ha kell, akár ki is vonja őket a forgalomból, egy egyszerű változtatással, illetve a ténnyel, hogy a termék megfelel az alapszintű biztonsági elvárásoknak, újra piacra lehet dobni őket. A Magnapress esetében is történt már ilyen, a Light, a Slim, az M és az MX fantázianevű termékeket 2009 decembere óta nem lehetne árusítani, mert „a termékcsalád nem rendelkezik olyan, az orvostechnikai eszközökről szóló 16/2006. (III. 27.) EüM rendeletben meghatározott követelményeket kielégítő klinikai értékelési adatokkal, amelyek bizonyítanák a termékek orvostechnikai célkitűzéseknek való megfelelését, azaz az orvostechnikai eszközök esetében előírt hatásosságot, így a fenti termékek egyike sem tekinthető orvostechnikai eszköznek.”

A Magnapresst a Gazdasági Versenyhivatal is megbüntette, az interneten is olvasható beszámolóban sok érdekes részlet van, mi egyet emelnénk ki. A forgalmazó által klinikai értékelésként küldött dokumentáció vizsgálatára az Egészségügyi Tudományos Tanácsot (ETT) kérte fel. Az ETT elemezte az eszköz megelőzési, kezelési és tünetenyhítési lehetőségei hatékonyságát, és azokat egyik betegség esetében sem találta tudományosan megalapozottnak szakmai vagy etikai szempontból, „a gyártó által ígért hatásosság tudományos alátámasztására az átadott dokumentáció nem alkalmas”.

Ők nem kényszerítenek senkit

Természetesen az üggyel kapcsolatban a Magnapress képviselőit is megkerestük. A Magnapress képviselői szerint az egész GVH-büntetés egy félreértésen alapul. Szerintük a GVH úgy kezelte a mágneseiket, mintha orvostechnikai eszközök lennének, holott ők azt „közérzetjavító, egészségmegőrző eszközként forgalmazták. A cég két képviselője a személyes találkozón rokonszenves dolgokat mondott, látszott rajtuk, hogy ők biztosan hisznek a termékben. Nem akarják az emberekre erőszakolni a mágneseket, nem mondják, hogy ez egy orvostechnológiai eszköz, nem javasolják, hogy bárki kizárólag ezzel kezelje magát; sőt, a mágnesek mellé adott használati utasításban azt is leírják, hogy ha nem szűnik a kezelt fájdalom, forduljunk orvoshoz.

A termékbemutatókról kiderült, hogy valójában olyan előadások, amiken arról esik sok szó, hogy milyen rossz állapotban van a Föld mágneses ereje, az embereket nem akarják vásárlásra ösztönözni, az egyetlen, amit adnak, az egy nagy értékű, 180 ezer forintos kupon. Azt is megtudtam, hogy az országos hálózat bármelyik bemutatótermében ingyenesen ki lehet próbálni az eszközöket, akár többször is, sőt, van egy férfi, aki már évek óta kezeli magát így, de még egy fillért sem fizetett. Azt is mondták, hogy bár csak kevesen hozták vissza eddig a már kifizetett terméket, a cég eddig minden egyes alkalommal visszafizette az egyébként 90 éves jótállással árult terméket.

Felajánlották, hogy vigyek el egy készletet a Magnapress Energy nevű termékből, ebben két északi és egy déli pólusú mágnes van. Először visszautasítottam az ajánlatot, aztán gondoltam, miért ne vinném el, így elárultam, hogy apámnak komoly problémái vannak a gerincével, sérvvel műtötték, hosszú évek óta rendszeres kezeléseket kap, legalább ötször feküdt már MRI-készülékben (és sajnos egyszer sem érezte azt a mágikus fájdalomcsillapító erőt, amit a mágneshívők szerint kellett volna).

Önnek nem fontos a családja egészsége?

Mielőtt a készüléket elhozhattam volna, egy magnetoterapeuta hölgy kioktatott az alapokról. Elmondta, hogy neki is 35 évig volt problémája a gerincével, és a mágnesek gyógyították meg. Elmondta, mennyi mindenre jó ez a dolog, az idős édesanyja is ezt használja, sőt, náluk „ott van az asztalon a készülék, ha kell valakinek, elviszi és használja”. Több betegséget konkrétan is megemlített, amit a készülék szerinte gyógyít, biztosított az energetizáló hatásról, személyes példákkal tette hihetőbbé azt, hogy a mágnes működik.

Mielőtt indultam, apám számát is elkérték, nem hívják fel, persze, csak majd pár nap múlva, hogy megkérdezzék, minden rendben megy-e a terápiával. 

Még a taxi sem jött meg, apám már hívott, hogy természetesen a hölgy azonnal felhívta, érdeklődött, hogy milyen problémái vannak, és biztosította, hogy akkor majd „hamarosan beszélnek a továbbiakról”. Pár nap múlva a hölgy újra telefonált, és negyven percen át győzködte apámat arról, mennyi mindenre jó ez a készülék, ami most akciós is. Természetesen szubjektív dolog az, ki mennyire érez erőszakosnak egy ilyen telefonbeszélgetésnek álcázott direkt értékesítést, apám az „Önnek nem fontos a családja egészsége?” kérdésnél köszönt el határozottan a mágnesterápiában és telefonos hideghívásos technikákban is járatos hölgytől, és közölte vele, hogy ha a hölgynek valóban komoly gerincsérve lett volna valaha is, nem mondaná, hogy egy mágnes segített rajta.

Mínuszszor mínusz sem mindig plusz

A mágnest ki is próbáltuk, bár a dolog megítélésén nem sokat segít az, hogy a terápia arra az akupunktúrára alapoz, amiről több vizsgálat is kimutatta már, hogy széles társadalmi elfogadottsága ellenére nem több egyszerű placebónál. (A kísérletek legfontosabb része, hogy a vaktesztekben a működés alapjául szolgáló meridián- és pontrendszert teljesen véletlenszerű összevisszaságra cserélve is hasonló eredményeket kaptak, mint akkor, ha a Keleti Gyógyítás Tanaiban meghatározott csí-központokat használták.)

Az első tapasztalat, hogy akinek fáj a gerince, az csak igen nehezen tudja majd kivitelezni a reikihez hasonló gyakorlatokat. Több percen keresztül a tarkóhoz és a farokcsonthoz tartott kézzel és mágnessel ülni naponta többször nem olyasmi, amit a gyógytornászok javasolnak, vállalkozó kedvűek kipróbálhatják mágnesek nélkül is. A Magnapress forgalmazója szerint amúgy nem a mágnes a módszer titka, hanem az a kézikönyv, amiben a konkrét kezelések vannak. Mert nem úgy van az, hogy az ember csak úgy odateszi, ahol fáj, ha igazán jól akarja csinálni, konkrét lépésekben vezeti fel az energiákat egy adott testrészéből a probléma helyére. Ez némileg ellentmond annak, hogy a terméket az interneten úgy reklámozzák, hogy orvosi előképzettség nélkül is használható, ráadásul egy másik termék a „tedd oda, ahol fáj” módszerrel is működik, de nem ez az egyetlen ellentmondás.

Nyilván képzett mágnesterapeutának kell lenni ahhoz, hogy az ember ne akadjon meg olyasmin, hogy a déli pólus önmagában veszélyes (az általános iskolai fizikaórán ilyesmiről nem esett szó), illetve hogy bár az egyik pólus erősít, a másik megnyugtat, nem baj, ha épp fordítva alkalmazzuk őket, egy gyulladást nem lehet tovább erősíteni, egy depressziót pedig tovább gyengíteni. Persze, hogy nem lehet, hiszen az állandó mágnesek az alkalmazott végüktől függetlenül nem hatnak bizonyíthatóan semmilyen emberi testrészre, mondja ez a tanulmány, vagy ez a másik

Az orvosok is hibásak

A fogyasztóvédelmi hatóság épp mostanában kezdte el komolyan vizsgálni és büntetni a termékbemutatókon árult, sokszor hatástalannak bizonyuló, de legalábbis tarthatatlan ígéretekkel csábító termékeket, külön sajtóközleményben hívták fel az ilyen veszélyekre a vásárlók figyelmét. Ott is az egészség az, amin keresztül a főleg idős embereket megpróbálják vásárlásra bírni: egészségügyi vizsgálatra hívják őket, majd egy viszonylag súlyos diagnózist közölnek, melyre megoldást kizárólag a több százezer forint értékű bioptron lámpa vagy masszázsfotel megvásárlása jelenthet. A Magnapressnél tett látogatásom során saját szememmel láttam, ahogy egy idős férfi hatvanezer forintot hagyott ott egy mágnesért cserébe. Szégyellem magam, hogy nem próbáltam meg lebeszélni. Ezzel a cikkel üzenem neki: 

14 napon belül még elállhat a vásárlástól, erre törvény adta lehetősége van.

De vajon miért dőlnek be ilyen sokan a mágnes erejének? Rudas Gábor szerint a mágnesterápiához hasonló kuruzslásnak semmiféle tudományos alapja nincsen, azonban a sikerhez sok köze van az egészségügynek is. „Az egyik oldalon ott van a kórház, a nehéz és esetleg fájdalmas kezelés, az időnként bunkó orvosok és elcsigázott nővérek, a szigorú diéták és a lassú gyógyulást ígérő lehetőségek. Ezzel szemben mit ígér a mágnesterápia? Naponta pár percig tartsuk oda, ahol fáj, és kész. Nincs diéta, nem kell orvoshoz járni, mégis megvan az a tudat, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért.”

Rovatok