Index Vakbarát Hírportál

Marihuána vs. Rák, MMXIV. rész

2014. július 17., csütörtök 16:57

Egy 2009-es tanulmányban a madridi Complutense Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a THC – tetra-hidro-kannabinol, a marihuána pszichoaktív komponense – az egerek agytumorainak kialalkulására. Egy most megjelent tanulmány szerint jótékonyan; lehetséges, hogy a THC-nek fontos szerep is juthat a rákgyógyításban.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a THC lassítja az egerekben a tumorok növekedését. A mostani kísérletek szerint ennek a THC ráksejtekre gyakorolt hatása lehet az oka. A kutatók emlőrákos emberektől vettek szövetmintákat, majd az egerekben nőtt tumorokba ültették őket. A kutatók több dózis THC-t adtak az egereknek, ami kölcsönhatásba lépett két receptorral, a CB2-vel (kettes típusú kannabinoid receptor) és a GPR55-tel.

Lehetséges, hogy ezek miatt csökkent az egerekben tumorok mérete. A kutatók remélik, hogy sikerül előállítaniuk a kannabisz szintetikus mását, amit rákgyógyászati célokra is használhatnak.

A marihuána fő aktív hatóanyagának, a THC-nek rákellenes tulajdonságai vannak. Ez az anyag egy bizonyos receptorcsoporttal lép kapcsolatba; ezeket hívjuk kannabinoid receptoroknak. Ugyanakkor – a mostani tanulmány előtt – nem volt világos, hogy ezek közül melyek felelősek a THC tumorcsökkentő hatásáért.

- mondta a tanulmány szerzője, Peter McCormick, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa.

A kannabinoid receptorok több fiziológiai folyamatot is befolyásolnak – többek között az étvágyat, az ízlelést, a fájdalomérzetet és a memóriát. Ezeket a szervezetben magától is termelődő kannabinoidok hozzák működésbe, illetve a külső forrásokból, például a THC-ből.

Azzal, hogy sikerült azonosítanunk a receptorokat, egy nagy lépést tettünk az újabb terápiás eljárások kidolgozása felé [...], így lassíthatjuk a tumorok növekedését.

– mondta McCormick.

Don't try this at home

A mostani fölfedezés nem ad újabb érvet a rekreációs célú marihuána legalizálása mellett érvelők kezébe. Közérthetőbben: hiába jó a fű az egérrákra, a spangli nem gyógyszer.

A kutatásainkhoz egy izolált vegyi anyagot használtunk, és a megfelelő koncentráció használata is létfontosságú. A rákbetegeknek nem szabadna kannabisszal kezelniük a betegségüket, de remélem, hogy a kutatásunkkal elérhető lesz egy biztonságos, szintetikus anyag is, ami a jövőben már kapható lesz.

– mondta McCormick.

Rovatok