Index Vakbarát Hírportál

Már most az elmúlt 40 év legdurvább járványa

2014. július 30., szerda 08:12

Eddig csak Afrika ritkábban lakott, vidéki területein terjedt az ebola, de már így is hatszáz halálos áldozata van a 2014-es járványnak. Most viszont eljutott a kontinens legsűrűbben lakott városába, Lagosba, ráadásul repülőn. A vírus halálozási aránya nagyon magas, de nem olyan könnyű elkapni. Várható világjárvány? Mit tegyünk, ha olyan országban jártunk, ahol vannak fertőzöttek? Mik a tünetek? Magyarország veszélyeztetett?

Július 24-én a nigériai hatóságok bejelentették, hogy egy libériai férfi összeesett Lagosban, ahová a libériai fővárosból, Monroviából repült. Ebolatesztje pozitív lett, aznap éjszaka meg is halt. Ezzel a szokatlanul csúnya regionális járvány sokkal  nagyobb történetté  vált. Februárban azonosították az ebola első áldozatait Guineában, azóta három országban 673 embert ölt meg és több mint 1200-at megfertőzött. Ezzel az elmúlt negyven év leghalálosabb járványává vált. 

Mára az ebola jelen van Guineában, Sierra Leonéban és Libériában; főleg háború sújtotta nyugat-afrikai országokban, és általában vidéken terjed. Lagos viszont más tészta. Nemcsak Afrika legnagyobb városa 21 millió lakossal, hanem az egyik legsűrűbben lakott is: egyes részein több mint 20 ezren élnek egy négyzetkilométeren. Az a legrémisztőbb, hogy nemzetközi utazási csomópont, azaz a vírus innen könnyen világméretű utat járhat be, bár eddig csak a fenti esetről tudni. A fertőzött utast szállító gép leszállt a togói főrvárosban, Loméban is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez az eddigi legnagyobb járvány. A második legnagyobb 1976-ban volt, amikor négyszáz ember halt meg. Nagy részük Zairéban (ami ma Kongói Demokratikus Köztársaság) betegedett meg. Azóta több járvány volt Afrikában, de egyik sem járt ennyi halállal, és nem ért el ekkora területet.

A kezdet

A mostani járvány első áldozatait 2014 februárjában azonosították Guineában, valószínűleg bozóthústól kapta el az ebolát (orvvadászok által leölt, nem bevizsgált vadállattól). Eredendően denevérek, ritkán emlősök terjeszthetik.

Az első eseteket Conakry (a főváros), Guéckédougou, Macenta és Dabola prefektúrákban jelentették, a vírust a francia Pasteur Intézet azonosította. Március végére az USA és a WHO ötfős szakértői csapatot küldött a helyszínre.

Áprilisra a megerősített esetek száma már elérte a 242-t, ebből 142-en meghaltak, a vírus halálozási aránya akkor még csak 59 százalék volt. Az első jelentések szerint új vírustörzsről volt szó, ezt azonban később cáfolták.  

A WHO szerint a libériai beteg azután fordult a nigériai hatóságokhoz, hogy hányni kezdett és hasmenése lett a háromórás repülés után. A hatóságok most próbálják lenyomozni a repülőn utazó nagyjából száz másik embert, ami nem lesz egyszerű. Közülük 35-en nigériaiak. A beérkező utasok szűrése is csak most kezdődött. Egy névtelenül nyilatkozó WHO-s szerint közel ötven embert figyelnek ebolagyanúval, de nincsenek karanténban. 

Ráadásul a reptéri szűrés nem lesz egyszerű: a valószínűleg denevérek által terjesztett ebola első tünetei nagyon hasonlítanak az influenzára: fejfájás, láz, hasfájás, sőt, nehéz megkülönböztetni a maláriától és a tífusztól is. A hányás-hasmenés után viszont már egyértelmű, hogy a vírusról van szó.

Leállnak a szervek

Miért ebola?

Az Ebolát eredetileg nagy kezdőbetűvel kell írni: nevét az Ebola nevű kongói folyóról kapta. Mára köznevesült, ezért magyarul ebolának írjuk. 1976-ban a folyó mellett lévő falu volt az egyik áldozata két, egy idejű járványnak (a másik Szudánban volt).

Az ebola hat ismert törzse közül öt kerülhet át emberekre, ezeket mind Afrikában találták. A hatodik, Reston-vírus a filippínói majompopulációban terjedt, de emberek nem terjedt át.

A fertőzés után egy-három héten belül elkezdődik a nyálkahártya vérzése, különösen a belekben. Az ebola lázzal és hányással, hasmenéssel, rossz vérnyomással járó vírus, amely erős gyulladást vált ki, sokkot okoz. A fertőzöttek akkor halnak meg, amikor a belső szervek elkezdenek leállni. Az ebolába tízből kilencen belehalnak. Gyógymód egyelőre nincs, de kórházi állapotok között van esély a  túlélésre. 

Mivel a vírus vérzéssel jár, közeli érintkezés esetén könnyen bejuthat a következő áldozatába is. Annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésben kezelik az ebolásokat, nagyon nagy a kockázat: mostanáig körülbelül ötvenen haltak meg, köztük egy ismert orvos is. Mostanra a vírus halálozási aránya 75 százalékra nőtt.

Friss hír, hogy az odaküldött amerikai munkások közül már a második fertőződött meg. Ettől függetlenül viszonylag nehezen terjedő fertőzésről van szó, egyetlen ember nem tud nagyon sok másikat megfertőzni, mivel nagyon közeli kapcsolatba kell kerülni a szerveivel, vérével vagy más testnedveivel. A fertőzöttek elkülönítésével megállítható az ebola.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az embereket el kell tiltani a hullamosástól.

Magyarországon nem valószínű

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a fertőzés kockázata még azokon a területeken is rendkívül alacsony, ahol ilyen esetek előfordulnak, mert csak közvetlen érintkezésnél merül fel a fertőzés veszélye, viszont a kórokozó ritkán védekezés nélküli szexuális érintkezés útján is átvihető. Senki nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, egy uszoda medencéjében, és a vírust a szúnyogok sem terjesztik.

Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az ebola csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.

A hivatal szerint nagyon kicsi az esélye, hogy elkapja a vírust, aki a térségbe utazik, ahogy annak is, hogy Magyarországra hozza be, aki onnan érkezik. Ettől függetlenül azt kérik, aki belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz, haladéktalanul keresse fel az orvosát. Aki pedig oda utazik, ne egyen vadhúst, ne menjen vadállatok közelébe, és mindig védekezzen.

Rovatok