Index Vakbarát Hírportál

Tele van műanyaggal a francia bor

2014. augusztus 12., kedd 13:56

Egy friss kutatási eredmény szerint az Európában forgalmazott francia borok és borpárlatok nagy részében kimutatható a ftalátok különböző formája. A ftalátok olyan szerves vegyületek, amiket főleg PVC lágyítására használnak ipari körülmények között, műanyag burkolatokban és más műanyag termékekben is előfordulnak, például gyerekjátékoknál is ezeket használják.

A különböző ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, tulajdonképpen bárhol meg lehet találni őket, az emberi vérmintákban ugyanúgy, mint az élővizekben vagy a házi porban is. A szervezetbe is ez utóbbi kettőből, illetve élelmiszerekből kerülhetnek be, ezért az Európai Unióban korlátozzák a szaporodási képességet, illetve a gyermekek fejlődését károsító formáit.

A francia kutatók vizsgálata alapján DBP, DEHP és BBP szennyeződés volt a leggyakoribb, ezek a szaporodási képességet befolyásolják. DEHP és BBP a borminták 15 százalékában volt kimutatható mennyiségben, DBP-t viszont a borminták 59 százalékában találtak. Csak nagyjából minden hatodik borminta volt olyan a vizsgált italok közül, amiben nem találták meg a káros ftalátok legalább egy formáját, illetve 19 százalék tartalmazott csak nyomokban ilyen anyagokat.

A borpárlatokban a DBP és a DEHP volt a leggyakoribb és a legnagyobb koncentrációban megtalált szennyezés, a minták 90 százalékában kimutatható mennyiséget találtak belőlük. A tanulmány szerint a szennyezés fő forrása minden esetben az erjesztőkádak műanyagbevonata volt.

Rovatok