Index Vakbarát Hírportál

WHO: Az adott körülmények között oké az emberkísérlet

2014. augusztus 12., kedd 15:28

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint az adott körülmények között, az ebola járvány méreteire tekintettel etikus, hogy kísérleti stádiumban lévő gyógyszerekkel próbálják kezelni a vírussal megfertőződött betegeket. A közleményt azt követően adták ki, hogy a libériai kormány bejelentette: kapott egy szállítmányt a Zmapp nevű szerből, miután külön kérte azt az Egyesült Államok kormányától.

A WHO szerint ugyanakkor a kísérleti gyógyszereket körültekintő tájékoztatás mellett lehet csak alkalmazni, és fontos, hogy a kezelés során szerzett tapasztalatokat nyilvánosan megosszák a kezelésben részt vevő orvosok. A világszervezet szerint pont az adatgyűjtési és -kezelési kérdések megválaszolása lesz a legnehezebb, hiszen a kezelés most nem elsősorban kutatás jellegű, hanem a betegek ellátására koncentrál.

Az sem teljesen tiszta egyelőre, hogy pontosan ki is fizeti a kezeléssel kapcsolatos költségeket, főleg mert a WHO épp a múlt héten nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek az aktuális ebolajárványt.

A Zmapp először akkor került be a hírekbe, mikor kiderült, hogy ezzel a szerrel kezelték azt a két beteget, akit az USA-ba szállítottak kezelésre. Akkor arról volt szó, hogy a két fertőzött állapota javult, viszont az nem derült ki, hogy ez mennyire volt a Zmapp hatása. Egyes információk szerint Zmappot kapott az a római katolikus pap is, akin Spanyolországba hazatérve jelentek meg az ebola jelei, és aki bele is halt a fertőzésbe.

A Zmappot eddig csak majmokon tesztelték, és egyelőre hivatalosan nem állt készen az emberes próbákra. Ugyanakkor nem a Zmapp az egyetlen ebolaellenes szer, az MTI gyűjtése szerint számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer sem lépett a kipróbálás második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetében, így engedélyt sem kapott egy sem.

Rovatok