Index Vakbarát Hírportál

Itt a hajnövesztő, ami tényleg működik

2014. augusztus 18., hétfő 14:26

A Columbia Egyetem kutatói azonosították a hajhagymák pusztulásáért felelős immunsejteket, illetve kifejlesztettek egy gyógyszert, amivel ez a folyamat megfordítható. A foltos hajhullást (alopecia areata) okozó autoimmun bőrbetegségben szenvedőknek ez jó hír, mivel a gyógyszert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte.

Hogy ez miért nagy szám? Mert más hajnövesztőkkel szemben az új gyógyszer nemcsak megakadályozza a hajhagymák pusztulását – és ezzel a hajhullást –, hanem elősegíti azok regenerálódását is. Vagyis ez a készítmény még egy bőrbetegnek is visszanövesztheti a haját.

A kutatók arról írtak a témával foglalkozó tanulmányban, hogy már elkezdték a gyógyszer klinikai vizsgálatait. Az eredmények igen biztatók: több foltos hajhullásban szenvedő betegnek is visszanövesztette a haját, csupán öt hónappal a kezelés megkezdése után.

A foltos hajhullás viszonylag gyakori autoimmun betegség. Bármilyen életkorban felléphet, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Egyeseknek csak foltokban kezd hullani a haja – hogy aztán ne is nőjön ki többé –, míg másoknál akár az egész arcszőrzet elvesztéséhez is vezethet. Mostanáig nem találtak olyan szert, ami megakadályozhatta vagy visszafordíthatta volna a folyamatot, ami a betegeket érzelmileg eléggé megviselte.

A most kifejlesztett szer ezen változtathat, de előbb alapos klinikai vizsgálatoknak vetik alá.

Csak most kezdtük el a gyógyszerrel a betegek kezelését, de ha továbbra is sikeresnek és biztonságosnak bizonyul, annak igencsak pozitív hatása lehet a betegséggel élő emberek számára.

– mondta a kutatást vezető Raphael Clynes.

Rovatok