Index Vakbarát Hírportál

A gyomorrák új ellenszere a botox

2014. augusztus 21., csütörtök 13:51

A plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére használt botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is – írja az MTI. A témával foglalkozó cikket amerikai és norvég kutatók írták, és a Science Translational Medicine-ben jelent meg.

A Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a legmérgezőbb ismert vegyület. A botox akadályozza az ingerületátvitelt az idegrendszerben, és a légzőizmok megbénításával akár halált is okozhat. A neurológiában a botox néha viszont gyógyszerként alkalmazható, sőt a plasztikai sebészetben is használják, mivel ideiglenesen blokkolja a ráncképzésért felelős izmokat.

A New York-i Columbia Egyetem és a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekben a bolygóideg (nervus vagus) szerepét vizsgálták a gyomorrák kialakulásában. Kiderült, hogy a gyomorrák esetében a bolygóideg neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) közvetítésével ösztönzi a daganat őssejtjeit, ezért a kísérletekben a nervus vagus hatását az ideg átvágásával, vagy botox helyi befecskendezésével blokkolták. Mindkét eljárás hatékonynak bizonyult.

Amennyiben a betegség korai fázisában megszakítjuk az összeköttetést a központi idegrendszer és a daganat között, a tumorsejtek sokkal sebezhetőbbek lesznek, ezáltal hatékonyabbá válik a kemoterápia.

– magyarázta Timothy Wang, a Columbia Egyetem professzora. Wang szerint még hosszú klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az eljárásból terápiás módszer lehessen.

Fej vagy gyomor?

Duan Chen, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem professzora szerint az eljárásnak komoly előnye, hogy helyi beavatkozásról van szó: a botoxot gyomortükrözés (gasztroszkópia) során lehet befecskendezni, így a betegeknek mindössze néhány órát kellene a kórházban tölteniük.

A beavatkozás olcsóbb és kevésbé toxikus, mint a most alkalmazott kemoterápia, és nincsenek mellékhatásai sem. A botoxot használhatják olyan gyomorrákos betegeknél, akiket nem lehet megműteni, nem reagálnak a kemoterápiára, vagy az állapotuk miatt nem lehet hagyományos kezeléssel segíteni rajtuk. Norvégiában elkezdik a klinikai vizsgálatokat gyomorrákos betegeknél. 

A feltételezések szerint a botoxkezelés a prosztatarákra is használható lehet, de csak további vizsgálatokkal állapítható meg, hogy pontosan milyen idegek játszhatnak szerepet a tumorok kialakulásában.

Rovatok