Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen vérzéses láz pusztít Kongóban

2014. augusztus 22., péntek 10:15

Ismeretlen vérzéses láz okozott haláleseteket a Kongói Demokratikus Köztársaságban – írja az MTI. A kongói egészségügyi minisztérium szerint tizenhárman haltak meg az elmúlt napokban a hasmenéssel, hányással járó vérzéses lázban. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ezzel szemben legkevesebb hetven halálos áldozatról tájékoztatta a Reuterst. A WHO adatai szerint a fertőzöttek száma az ötszázat is meghaladhatja.

A betegségben meghalt egy orvos, két ápoló és két további egészségügyi dolgozó is. A kórokozót még nem tudták azonosítani, de a WHO szóvivője szerint nem eboláról van szó.

A két betegség tünetei nagyon hasonlóak – láz, belső vérzés, hasmenés és hányás – , és az ismeretlen vérzéses láz is a kongói Equateur-ban jelentkezett, ahol 1976-ban az első ebolás megbetegedést feljegyezték. Viszont míg az ebolás fertőzéseknél a halálozási arány 60 százalék, a mostani betegségnél csak 12 százalék.

Az ebolavírus mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A WHO szerint a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta az ezerháromszázat. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

Rovatok