Index Vakbarát Hírportál

Működő mesterséges szervet hoztak létre

2014. augusztus 26., kedd 10:49

Először a világon skót kutatóknak sikerült nulláról indulva egy működő szervet növeszteniük egy állat belsejében. A sejteket egy egér csecsemőmirigyében fejlesztették, ami fontos része az immunrendszerünknek: a szív mellett található mirigy készíti a fertőzések ellen küzdő T-sejteket. A Nature Cell Biology című szaklapban megjelent eredmények átalakíthatják a szervátültetést, bár az emberi használatra még éveket kell várni. 

A University of Edinburgh kutatói egérembrió sejtjeivel kezdték a kutatást, aztán genetikailag átprogramozták a sejteket olyanra, amilyenek a csecsemőmirigyben is vannak. Ezután összekeverték más támogató sejtekkel, és átrakták egy egérbe. Az állatban a sejtek átalakultak működő csecsemőmiriggyé.

A korábbi hasonló kísérletektől annyiban különbözik, hogy tényleg sikerült teljes mértékben működő szervet létrehozni: szerkezetileg a külső kéreg- és egy belső velőállomány is létrejött, ráadásul termelte a T-sejteket is.

A kutatás segíthet azokon, akik működő csecsemőmirigy nélkül születnek, de azokon az időseken is, akiknek már gyengül az immunrendszerük. A megvalósításig azonban meg kell még oldani pár problémát: egyelőre embriókban készülnek a sejtek, nem saját sejtből, és a rákos burjánzásokra is figyelni kell. A jó hír, hogy a mesterséges szervek területe nagyon gyorsan fejlődik, ma már rengeteg kutató foglalkozik vele.

Rovatok