Index Vakbarát Hírportál

A pilóták könnyebben kapnak bőrrákot

2014. szeptember 4., csütörtök 16:04

A pilóták és a repülőgépek személyzete körében a bőrrák kockázata lényegesen magasabb az átlagosnál egy nagy léptékű amerikai kutatás szerint. A levegőben dolgozóknál a lakosság átlagához képest több mint kétszer gyakrabban diagnosztizálták a melanómát, a bőrrák legveszélyesebb formáját, írja az MTI. A rosszindulatú melanóma okai között legfontosabb az UV-sugárzás, de szerepet játszik az örökölt hajlam is. Különösen agresszív és könnyen terjed tovább.

A sugárterhelés a magassággal együtt fokozódik, mivel csökken a légkör természetes védelme. Rendszeresen mérik, mekkora kozmikus sugárzásnak van kitéve a repülési személyzet, noha „az UV-sugárzás nem számít foglalkozásuk kockázati tényezőjének” – írták a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A Martina Sanlorenzo vezette kutatócsoport 19 tanulmányt, rajtuk keresztül több mint 266 ezer résztvevő adatait elemezték, eredményeiket a JAMA Dermatology bőrgyógyászati szaklapban tették közzé. A kutatás a pilótáknál 2,22-szeres, a személyzetnél 2,09-szeres melanómakockázatot állapított meg. A repülők személyzetének bőrrák okozta halálozási kockázata 42 százalékkal magasabb az átlagnál.

A különböző repülőgépeknél eltérő sugárzási értékeket mértek. A polikarbonát majdnem teljesen megállítja az UV-sugárzást, a biztonsági üveg ellenben átengedi a melanóma kockázatát fokozó UV-sugarak 54 százalékát. Nagy repülési magasságban ehhez az is hozzáadódik, hogy a felhők és a hófödte hegycsúcsok az UV-sugarak 85 százalékát visszaverik, ez tovább növeli a gépek személyzetének sugárterhelését.

Rovatok