Index Vakbarát Hírportál

Összefüggés lehet a mentális betegség és a szexuális erőszak között

2014. szeptember 5., péntek 17:07

A komoly mentális betegségben szenvedő nők esetében öt százalékkal nagyobb a valószínűsége a szexuális zaklatásnak. A University College London és a King's College London kutatói szerint ebben a csoportban a családon belüli erőszak esélye is kétszer-háromszor nagyobb. A Psychological Medicine nevű folyóiratban ismertetett kutatáshoz 303 pszichiátriai pácienst vizsgáltak, akiknek a 60 százaléka skizofréniás volt. Rajtuk kívül még 22 606, mentális problémákkal nem rendelkező személy vett részt a kutatásban.

A pszichiátriai problémákal küzdő nők 40 százaléka szenvedett el szexuális erőszakot vagy erőszakkísérletet felnőtt korában, és közülük 53 százalék kísérelt meg emiatt öngyilkosságot. Ehhez képest a nem beteg alanyok között csak 7 százalék volt megerőszakolás áldozata. Ugyanez az összehasonlítás a férfiak esetében még nagyobb különbséget hozott: a páciensek 12 százalékát érte erőszak az egészséges férfiak 0,5 százalékával szemben. A felmérés készültének idején az alanyok 10 százaléka egy éven belül tapasztalt erőszakot. A családon belüli erőszak szintén az átlagnál sokkal magasabb volt a vizsgált páciensek körében: a nők 69, míg a férfiak 49 százaléka lett ilyen visszaélés áldozata.

Dr. Hind Khalifeh, a tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy ha ilyen magas az öngyilkossági kísérletek aránya a páciensek körében, akkor az egy-egy ilyen kísérlet utáni kezelésben fontos szerepet kellene kapnia annak a kérdésnek, hogy érte-e őket szexuális erőszak.

Jelenleg ez nem történik meg, így a páciensek elszalaszthatják annak a lehetőségét, hogy egy specialista segítse őket

– mondta Khalifeh.

A tanulmányban a kutatók a pszichiátriai problémák, a szexuális zaklatás és a családon belüli erőszak közötti erős kapcsolat között nem állítottak fel ok-okozati viszonyt, ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy az erőszak hozzájárulhatott a mentális betegség kialakulásához.

Rovatok