Index Vakbarát Hírportál

Érzelmi sivárságot okoz a botox

2014. szeptember 15., hétfő 10:23

Szakértők szerint a túl fiatalon elkezdett botoxkezelés visszaesést okozhat a páciensek érzelmi fejlődésében, mivel így nem tudják elsajátítani az emberi kommunikációhoz szükséges arckifejezéseket.

A Journal of Aesthetic Nursingben megjelent tanulmány szerint a 25 éven aluliak körében egyre gyakoribb a botoxolás, viszont ez nem tesz jót a fiatalok érzelmi önkifejezésének. Az érzéketlen, gumiszerű arcbőr eltünteti a mimikai finomságokat, márpedig ha ezek fiatal korban nem fejlődnek ki, később sem tudják őket alkalmazni.

A botox tulajdonképpen a legerősebb idegméreg; a szakszerű adagolásával időszakosan megbénítható az izmok működése, így az emberi arc olyan kisimult lesz tőle, mint a csecsemő segge. És nagyjából ugyanannyira kifejező is.

A BBC-nek nyilatkozó nővér, Helen Collier szerint a tévéműsorok és filmek kifejezéstelen arcú, szétbotoxolt sztárjai egyre több fiatalt ösztönöznek a botoxolásra. Collier a BBC-nek azt mondta, hogy az emberek érzelmi önkifejezésének fontos része a mimika; az olyan érzelmek, mint az empátia és a szimpátia kifejezése segít abban, hogy magabiztos, közlékeny felnőtté válhassunk. Akik viszont már fiatal korukban hullaarcúvá injekcióztatják magukat, talán meg sem tanulhatják ezeket a finom reakciókat; az idegméreg ezt lehetetlenné teszi.

Emlékeznek még arra a kutyára a Kurt Vonnegut-regényből, amelyik mindig verekedett a környékbeli kutyákkal, mert egy idegsérülés miatt nem tudta csóválni a farkát, ezért minden kutya ellenségnek nézte? Hát ugyanezt a hatást éri el a túlzásba vitt botox is.

Rovatok