Index Vakbarát Hírportál

Vizeletteszt buktatja le a méhnyakrákvírust

2014. szeptember 17., szerda 13:18

Vizeletvizsgálattal is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus; a nagyobb beavatkozással járó kenetvétel elfogadhatóbb alternatíváját találták meg brit kutatók – írja az MTI.

A kenetvétel és a vizeletvizsgálat pontosságát összehasonlító tanulmány eredményei a kutatást végző brit és spanyol tudósok szerint jók: vizeletteszttel is kimutatható a humán papillomavirus (HPV). A kutatók szerint az új módszer bevezetésével több nő lenne hajlandó elmenni szűrésre.

A kutatást a londoni Queen Mary Egyetem női egészséggel foglalkozó részlegén végezték Neha Pathak vezetésével. Összesen 14 tanulmányt elemeztek; ezek 1443, szexuálisan aktív nő adatait tartalmazták. A vizeletteszt a kenetvétellel szemben 87 százalékos pontossággal mutatta ki a vírus jelenlétét, míg a negatív eseteket 94 százalékban találta el.

A HPV különösen veszélyes törzseinek jelenlétét a kenetvételhez képest a vizeletvizsgálat 73 százalékos, a vírusmentességet 98 százalékos pontossággal azonosította. 

A HPV a leggyakoribb a nemi úton terjedő kórokozók közül: a szexuálisan aktív nők 80 százaléka kapja el. A vírus egyes törzsei méhnyakrákot okozhatnak, ami évente 266 ezer nő halálát okozza az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. A halálesetek többsége a szegényebb országokban történik, ahol a kevesebben tudják igénybe venni a szűrést. 2012-ben mintegy 445 ezer esetet diagnosztizáltak és 230 ezer nő vesztette életét a betegségben.

Rovatok