Index Vakbarát Hírportál

Őssejtterápiával megelőzhető a vakság

2014. szeptember 18., csütörtök 14:18

Egy japán nő indukált pluripotens őssejtek segítségével kaphatja vissza a látását, és ezzel ő lehet a világon az első, aki hasonló beavatkozáson esik át. 

Állj, állj, állj, mi az az indukált pluripotens őssejt?

Az indukált pluripotens őssejteket szomatikus  más néven vegetatív – sejtekből hozzák létre, de a tulajdoságaik hasonlók más embrionális őssejtekéhez. A vegetatív sejtek átprogramozásakor transzkripciós faktorokat használnak; ezek segítik elő a sejtek átalakulását. Az indukált pluripotens őssejtek használata etikailag sem kérdőjelezhető meg – szemben az embrionálisőssejt-kutatással –, mivel itt a páciensek akár a saját testsejtjeiket is felhasználhatják donorsejtként.

A beavatkozáshoz a nő karjáról vettek bőrsejteket; a pluripotens őssejtté alakításhoz a kutatóknak ezeket kellett átprogramoznia. Ezután speciális szemsejtekké alakították a bőrsejteket; így próbálták visszafordítani a makuladegenerációt, az idős korban fellépő látásromlást. Ez az állapot több millió idős embert érint világszerte, és gyakran vaksághoz vezet.

A műtétet két óra alatt végezték el az orvosok: mostanra egy apró, 1,3*3 milliméteres sejtfoltot ágyaztak bele a páciens szemébe.

Az új eljárást Takahashi Masayo fejlesztette. A várólistán hatan szerepelnek, a most elvégzett beavatkozás volt az első, ahol a kísérleti módszert használták. A RIKEN Biológiai Kutatóintézetnél egy rövid kísérleti tanulmányt is elvégeztek, ahol mind a hat jelentkezőbe retinális pigment epiteliális (RPE) sejteket ültettek; ezek a fényérzékeny sejtek felelősek a látásért.

Az őssejtterápiával gyógyítható makuladegeneráció ötlete nem új, viszont a mostani eljárás az első, ahol nem embrionális, hanem indukált pluripotens őssejteket használtak a műtéthez. Egy ilyen eljárás engedélyezése most is folyamatban van az Egyesült Államokban.

Rovatok