Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz cseppfertőző, mutáns ebola

2014. szeptember 19., péntek 15:46

A cseppfertőzéssel terjedő, mutáns ebolavírus létrejötte lehetséges, de ez igen távoli veszélyt jelent; a vírus felderített genetikai változásai nem teszik lehetővé a könnyebb terjedését – írja az MTI.

A mutáns ebolavírusról először egy vezető amerikai szakértő Michael Osterholm írt; a cikk azt állítja, ha az influenza vírusához hasonlóan, cseppfertőzéssel terjedő Ebola-vírus kialakul, milliók halálát okozhatja. A Minnesotai Egyetemen dolgozó Osterholm szerint 

a világ nem lesz felkészülve azokra az intézkedésekre, amelyeket a járvány megfékezésére meg kell hozni, ha nem vesszük figyelembe ezt az eshetőséget.

Más virológusok és járványkutatók szerint a cseppfertőzéssel terjedő ebolavírus kialakulása nem elképzelhetetlen, de a lehetőség rendkívül távoli. Ian Jones, a brit Readingi Egyetem virológusa szerint valószínű, hogy egy ilyen mutáció sosem fog kialakulni. Ben Neuman, a Readingi Egyetem virológusa szerint laboratóriumi körülmények között elő lehet állítani a vírus cseppfertőzéssel terjedő mutációját, de arra még nem találtak bizonyítékot, hogy ez a való életben is megtörténhet.

A Science múlt havi számában jelent meg az ebolavírus genetikai térképének elkészítéséről szóló tanulmány. Eszerint a vírus nagyon gyorsan képes megváltozni, de mivel a genetikai anyaga az RNS-ben és nem a DNS-ben van, szaporodásakor rengeteg hibát ejt. Ezek a hibák viszont nem állnak összefüggésben a vírus biológiai működésével.

Az ebolavírus a fertőzöttek testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed. A mostani nyugat-afrikai járvány – minden idők legsúlyosabb Ebola-kitörése – idén 5357 embert fertőzött meg. A halálos áldozatok száma 2360.

Rovatok