Index Vakbarát Hírportál

Lenyelné a tűtablettát?

2014. október 3., péntek 13:39

Nehezen nyeli le a tablettákat? Akkor az MIT és a Massachusetts-i Kórház legújabb fejlesztése nem önnek készült: tűkkel rakták tele egy pirula oldalát.

New drug-delivery capsule may replace injections

Az ötlet lényege, hogy sok proteinalapú gyógyszert nem lehet a szokásos módon bevenni, mert a bennük lévő hatóanyag nem jut el a szervezet más részeibe, mert a gyomor ugyanúgy lebontja, ahogy a táplálékot szokta. A megoldás a kutatók szerint egy olyan kapszula, ami a bélrendszerben haladva folyamatosan üríti ki magából a szert, méghozzá közvetlenül a bélfalba fecskendezve azt.

A most bemutatott, tűkkel ellátott tabletták nagyjából akkorák, mint a nagyobb vitaminkészítményekben található darabok, a hivatalos megfogalmazás szerint körömnyi hosszúak, a kerületük pedig egy inggombénak felel meg. A kísérleti fázisban disznókkal vetették be tablettákat, és az majdnem egy héten keresztül folyamatosan adagolta az inzulint a szervezetükbe, ahogy a különböző bélszakaszokban haladt.

A tabletta bevételét megkönnyíti, hogy eredetileg olyan anyaggal vonják be és alakítják tablettaszerűvé, amit a gyomorsav bont csak le. A tűk egyelőre orvosi acélból készülnek, és a kísérletben részt vevő malacok vizsgálataiból kiderült, hogy nem okoznak sérülést. A szakemberek most azonban lebontható polimer, illetve cukor alapú tűkön dolgoznak, hogy tovább csökkentsék a sérülés veszélyét.

Rovatok