Index Vakbarát Hírportál

Kínában pusztít a pajzsmirigyrák

2014. október 13., hétfő 13:01

A pajzsmirigyrákosok száma tíz év alatt 4,6-szeresére nőtt Kínában. A megbetegedés elsősorban a nőket érinti – írja az MTI.

A betegség leggyakoribb előfordulási formája a papilláris pajzsmirigydaganat, ami elsősorban a fiatal és középkorú nőket sújtja; ők teszik ki a betegek háromnegyedét. A kockázat a nagyvárosokban és a part menti régiókban a legmagasabb.

Kao Ming, a Tiencsini Rákkórház igazgatóhelyettese szerint a növekedés szorosan összefügg a jobb vizsgálati módszerekkel. Az ultrahangos technológia olyan kisebb daganatokat is kimutat, amik korábban rejtve maradtak, a korai kezeléssel viszont a betegek 95 százaléka meggyógyulhat.

Nem a só tehet róla

A Hszinhua kínai hírügynökségnek Ming azt mondta, nincs elég adat annak bizonyítására, hogy közvetlen az összefüggés a pajzsmirigyrák és a jódozott só között. Ezt Kínában 1993 óta használják országszerte, hogy megelőzzék a jódhiányt.

A szakértők szerint a jódozott só miatt tévesen keltenek pánikot. A jódtúladagolás talán előidézhet papilláris pajzsmirigyrákot, a jódhiány viszont follikuláris pajzsmirigyrákot okoz, és az ilyen esetek ritkábbak.

A környezetszennyezés és az egészségtelen életmód miatt a rák egyre nagyobb fenyegetést jelent az országban. Az adatok szerint Kínában évente 2,5 millióan halnak meg rákban, és évente 3,5 millió új megbetegedést diagnosztizálnak.

Rovatok