Index Vakbarát Hírportál

A fűtől senki nem lesz kreatívabb

2014. október 13., hétfő 11:24

A közvélekedés szerint a fűszívás jó agyserkentő, ragyogó gondolatokat és megfigyeléseket tesz lehetővé, és a kreativitásra is jó hatással van. Ennek ellentmond két leideni pszichológus, Lorenza Colzato és Mikael Kowal kutatása, ami szerint a fűre pont a fentiek ellenkezője igaz.

A kutatók a Psychopharmacology legfrissebb számában publikálták az eredményeiket; mint kiderült, a marihuána nagy dózisú hatóanyaga, a tetrahidro-kannabinol (THC) nem javítja a kreativitást. A kísérletben azok az önkéntesek bizonyultak a legkreatívabbnak, akik nem kaptak THC-t, csak placebót. Azok, akik nagy dózist kaptak, többnyire rosszabbul teljesítettek azokon a teszteken, ahol gyorsan kellett többféle lehetséges megoldást találni ugyanarra a problémára.

Írói válságra nem megoldás

A tanulmány megcáfolja azt a régi hiedelmet, miszerint egy spangli elpöffentése után sokkal eredetibb gondolataink lesznek. Colzato szerint a kutatási eredmények is erre utalnak, mert semmi nem támasztja alá, hogy a betépett emberek jobban teljesítenének.

A megnövekedett kreativitás, amiről hiszik, hogy megtapasztalják, csak illúzió.

– mondta Colzato. A kutató szerint a marihuána épp ezért nem használható alkotói válság kezelésére, ahogy más, kreativitást igénylő problémák megoldásában sem segíthet.

Ha túl akarsz jutni az írói válságon vagy bármilyen kreativitást igénylő problémán, nem a legjobb ötlet rágyújtani egy füves cigire. Ha az egyiket a másik után szívod, az kimondottan káros lehet a kreatív gondolkodásra.

– mondta Colzato.

A kísérlethez Colzato és Kowal etikai okokból kizárólag aktív marihuánafogyasztókat keresett meg. A résztvevőket három, egyenként 18 fős csoportba osztották, és placebót, illetve kis (5,5 milligramm) és nagy (22 milligramm) dózisú THC-t kaptak. Mivel a kannabiszt vaporizátorral, páraként fogyasztották, az önkéntesek maguk sem tudták, hogy mit kapnak. 

Az eredmények szerint a legjobban azok teljesítettek kreatív problémák megoldásában – például hogy hányféle dolgot lehet csinálni egy golyóstollal –, akik nem drogot, csak placebót fogyasztottak.

Rovatok