Index Vakbarát Hírportál

Akár 20 évig is lappanghat a tüdőrák

2014. október 14., kedd 16:18

Egy új tanulmány szerint a tüdőrák akár 20 évig is lappanghat, mielőtt egészen agresszív formát ölt – írja az MTI. A tüdőrák a leghalálosabb daganatfajta, az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint naponta világszerte mintegy 4300 ember halálát okozza.

A Brit Rákkutató Intézet hét tüdőrákos beteg tüdejét vizsgálta: voltak köztük dohányosok, leszokottak és olyanok, akik sosem gyújtottak rá. A kutatók megállapították, hogy az első, rákhoz vezető genetikai hibák sok éven át rejtve maradnak, amíg új mutációk elő nem idézik a daganat gyors növekedését.

A felfedezés azért fontos, mert a páciensek kétharmadának tüdődaganatát már előrehaladott stádiumban fedezik fel. A sikeres kezelésnek ekkorra már jóval kisebb az esélye.

A tüdőrák túlélési arányai továbbra is tragikusan alacsonyak annak ellenére, hogy sok újfajta gyógymód létezik. Azért nyitottuk ki a kór kialakulásának szabálykönyvét, mert azt reméljük, talán megjósolhatjuk a daganat következő lépését.

– írta a hivatalos közleményében Charles Swanton, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány arra is kitért, hogy a dohányzás hozzájárulhat a korai genetikai hibák kialakulásához; közvetve ezek is okozhatják a tüdőrákot.

A genetikai hibák rákos tüdőn belül talált nagy számú változata ad magyarázatot arra, miért járnak olyan kevés sikerrel a célzott kezelések is. Amikor a szövetmintavétellel azonosított genetikai hibát támadják a kezeléssel, akkor ez csak az adott hibát tartalmazó daganatrészen hatásos, a többi terület növekedhet tovább.

Rovatok