Index Vakbarát Hírportál

Nincs értelme irtani a szúnyogokat

2014. október 14., kedd 15:38

Pár hete még esett, aztán kellemes hőmérsékletű indián nyár jött, így tömegesen keltek ki a szúnyogok, hogy folyamatosan zaklassák a lakosságot. Nem reprezentatív twitteres felmérésünk alapján az egész országban, Érden, Szegeden, Kecskeméten, Sümegen, Budapesten, Mezőkovácsházán, Pesthidegkúton és a Hármashatárhegyi repülőtéren legalábbis egész biztosan problémát okoznak a meglepetésszerűen előkerült, ráadásul szokatlanul agresszív szúnyogok, így utána jártunk, honnan jöhetnek így október közepén.

A válasz: valószínűleg ugyanonnan, ahonnan általában jönnek a szúnyogok. Ha egy extrém esős időszakot napsütéses, nyári meleg követ, vagyis elég idejük van, akkor a lárvák kikelnek és vadászni kezdenek. Bár vannak, akik szerint a szúnyogok érzik a tél közeledtét, ezért a megszokottnál erősebben csípnek, Reisinger Mátyás, a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének elnöke szerint nincs ilyesmiről szó. „Teljesen szubjektív dolog ez, én például nem lettem érzékenyebb az elmúlt tíz évben, de ettől még lehet, hogy sokaknál allergiaszerű tüneteket váltanak ki a csípések” - mondta el a szakember.

Ha ön most azt kérdezi, hogy miért nem irtják a szúnyogokat, arra is van válasz: a kémiai szúnyogirtást este, pontosabban naplementekor kellene elvégezni, de ilyenkor most már túl hideg van, ezért a szúnyogok elbújnak. Reisinger szerint különleges, járványveszélyes helyzetben esetleg el lehetne rendelni abban az időszakban is az irtást, amikor a rovarok aktívak, de ilyesmire most nincs szükség.

Reisinger szerint a rovarok általában a 20-30 Celsius-fok körüli melegben aktívak, így valószínűleg egész addig naponta néhány órára előjönnek majd, amíg az időjárás hasonló marad.

Ha valaki védekezni akar a szúnyogok ellen, fontolja meg az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójában leírt lehetőségeket. Ami fontos: a B-vitamin nem riasztja el a vérszívókat, függetlenül attól, hogy beszedi vagy magára keni. A tavaly áprilisban kiadott tájékoztatóban a központ kiemelte, hogy a szúnyogriasztó karkötők nem rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel, a hatékonyságuk sem igazolt, így ha lehet, azokat se használjuk. A különböző, aeroszolos, krém- vagy folyadék formájú készítményeket a szabadon hagyott bőrfelületre, illetve a ruhára érdemes felvinni, és figyelni, hogy csak akkor ismételjük meg ezt, ha a szer már tényleg nem hatékony. Három év alatti gyerekeknél inkább csak a ruhát szórjuk be, hogy az a kezéről ne kerülhessen a szájába vagy a szemébe.

Rovatok