Index Vakbarát Hírportál

Anyjuktól kapott méhükkel szültek

2014. december 3., szerda 16:45

Két méhtranszplantáción átesett nő is egészséges gyereknek adott életet. Az anyák a saját édesanyjuktól kapták a méhüket, amiben kihordták a gyerekeket. Tehát tulajdonképpen abban az anyaméhben növesztették a saját gyermekeiket, amikben ők is felnőttek.

Ilyenre még sosem volt példa az orvostudomány történetében. Az áttörés reményt adhat azoknak a nőknek is, akik méh nélkül születtek, vagy el kellett távolítani a méhüket, de szeretnének gyereket.

A kutatók összesen kilenc nőn végezték el a méhtranszplantációt, ezek közül hét sikeres volt. Allan Pacey, a British Fertility Society munkatársa a Daily Mailnek azt mondta: ez egész jó sikerességi arány, ahhoz képest, hogy egy új műtéti eljárásról van szó.

A csecsemők – mindketten fiúk – az anyjukkal élnek Svédországban. Az egyik kisfiú anyja 29, a másiké 34 éves; a fiúk császármetszéssel születtek.

Henrik Hagberg, a magzati tudományok professzora méltatta a nagyszülőket, akiknek a méheltávolításuk után támadt az ötletük, hogy adják a méhüket a saját lányuknak. Hagberg szerint ez a legszebb ajándék, amit csak kaphattak, annak ellenére, hogy az anyák sokáig kételkedtek benne, hogy az eljárás működhet.

A beavatkozás fontosságát az orvosok az első szívátültetéséhez hasonlították. Az új eljárás segíthetne azokon a nőkön, akik eleve méh nélkül születtek, vagy bizonyos okok miatt el kellett távolítani. Ezt sokszor megteszik, például daganatos megbetegedés esetén, vagy hogy megállítsák a szülés közben az életveszélyes vérzést.

Rovatok