Index Vakbarát Hírportál

Mostantól itthon is lehet tüdőt átültetni

2014. december 12., péntek 13:01

Az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdőtranszplantációk Magyarországon – jelentette be a kormányszóvivő pénteken Budapesten. 

Ez azt jelenti, hogy a környező országokban, Ausztrián kívül egyedül Magyarországon lesz lehetőség tüdőátültetésre – mondta közölte Kurucz Éva, az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) megtartott sajtótájékoztatón.

Magyarország 2013 májusában csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplant intézményrendszeréhez, ezért nagyobb eséllyel juthatnak a magyar betegek egészséges szervekhez – írja az MTI. A tüdőátültetések személyi feltétele korábban is megvolt, hiszen a magyar orvosok a világ élvonalába tartoznak, ám eddig csak külföldön volt lehetőségük a műtétek elvégzésére.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a beavatkozásokat. A beruházás az onkológiai intézet nemrég átadott sebészeti tömbjében, az OOI és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében valósult meg. Szél Ágoston, az SE rektora szerint 2015 első negyedévében kerülhet sor az első ilyen műtétre.

Az Eurotransplanthoz csatlakozás óta több mint 34 százalékkal nőtt az átültetett szervek száma Magyarországon. Kásler Miklós az OOI főigazgatója orvostörténelmi jelentőségűnek nevezte a tüdőátültetés lehetőségének megteremtését. Annál inkább mert Bécsben zömében éppen magyar orvosok végezték a tüdőtranszplantációkat, így pedig már itthon is lehetőségük nyílik ilyen életmentő műtétek végrehajtására.

Rovatok