Index Vakbarát Hírportál

A tudósok nyers tojást csináltak a főttből

2015. január 26., hétfő 14:28

Amerikai és ausztrál tudósok rájöttek, hogyan lehet visszafordítani a tojásfőzést, vagyis újra nyers, folyós állagúvá alakítani egy tojást, miután egyszer már gumiszerűvé hevítették. Amellett, hogy ez viccesen hangzik, és jó trükk lenne bármelyik házibuliban, fontos tudományos következményei vannak, például hatékonyabbá teheti a rákkezelést.

Nem is a tojás alakítgatása a lényeg, ezzel csak azt demonstrálták a kutatók, hogy sikerült kidolgozniuk egy eljárást, amellyel az eddiginél sokkal gyorsabban lehet szétszálazni az összegabalyodott fehérjéket.

A tojásban összekapcsolódó fehérjék hő hatására előbb elkezdik elengedni egymást, hogy aztán sokkal szorosabban összefonódjanak, és az átlátszó, nyálkás tojásfehérje végül fehér színű gumivá merevedjen. A kaliforniai Irvine Egyetem (UCI) és az ausztrál Flinders Egyetem kutatóinak most sikerült széthajtogatni ezeket a fehérjéket, és visszaállítani az eredeti struktúrát.

A folyamat két részből áll. Először karbamid hozzáadásával cseppfolyósították a tojásfehérjét, majd egy ausztrálok által tervezett készülékkel arra kényszerítették az összefonódott fehérjéket, hogy visszarendeződjenek az eredeti szerkezetükbe. Ez a szétszálazás eddig is megoldható volt más módszerekkel, de míg azok napokig is eltartottak, az új eljárás mindössze néhány percet vesz igénybe.

Gregory Weiss, az UCI professzora szerint a ChemBioChem nevű folyóiratban megjelenő eredményeiknek elsősorban a rákkezelésben lehet nagy szerepe. Az egyik kezelési módszer során antitesteket hoznak létre egy laborban, amelyek rácsatlakoznak a rákos sejtek fehérjéihez, segítve az immunrendszert, hogy elpusztíthassa azokat. Az ilyen antitestek előállítása viszont időigényes és drága folyamat, ezen segíthet az új eljárás. De ezen kívül is többféle alkalmazási területet látnak a kutatók, például az élelmiszeriparban, így a sajtkészítés terén is.

Rovatok