Index Vakbarát Hírportál

Obama dupla pénzből harcolna az ellenálló baktériumok ellen

2015. január 28., szerda 11:48

Barack Obama amerikai elnök az eddigi összeg kétszeresét, vagyis több mint 1,2 milliárd dollárt (329 milliárd forintot) szán az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni küzdelemre a 2016-os szövetségi költségvetésben – írja az MTI.

A Fehér Ház közleménye szerint a megemelt finanszírozás javítani fogja az antibiotikumok felhasználását, erősíti az antibiotikum-rezisztencia kockázatának értékelését, az ellenőrzést, a tájékoztatást, és ösztönzi az innovációt az emberi egészség és a mezőgazdaság területén.

Az összeg egy részét, több mint 650 millió dollárt új, gyors diagnosztikai eljárások kifejlesztésére és az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vizsgálatára fordíthatja a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a Biomedikai Kutatási és Fejlesztési Hatóság.

Az antibiotikumokkal való gazdálkodás és a járványkitörések felügyeletének támogatására, kutatásra és fejlesztésre kaphat több mint 280 millió dollárt a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC), amelynek adatai szerint évente legalább kétmillió megbetegedést és 23 ezer halálozást okoznak az antibiotikum-rezisztens baktériumok az Egyesült Államokban.

A döntés előzménye, hogy Barack Obama 2014 szeptemberében aláírt egy elnöki rendeletet és nemzeti stratégiát is készítettek az antibiotikum-rezisztencia elleni harc kiterjesztésére.

Rovatok