Index Vakbarát Hírportál

Online társkeresés terjeszti a HIV-et

2015. február 9., hétfő 15:08

Az internet sok minden más mellett megváltoztatta a személyes apróhirdetéseket is: rövid leírások és hosszú várakozás helyett ma már fényképek, profilok, gyorsaság jellemzi. Ez azt is jelenti, hogy ma mindennél népszerűbbek az apróhirdetések a neten, azok is, amik csak gyors szerelmet keresnek. Ennek pedig van pár nem annyira várt vonzata is.

Egy amerikai tanulmány az ottani legnagyobb apróhirdetési oldal, a Craigslist hirdetéseit vizsgálta, azokat, amik egyéjszakás kalandokat kerestek. Az adatok alapján ezek a hirdetések felelősek az új HIV-fertőzöttek számának 16 százalékos emelkedéséért.

Az tanulmány szerint a viszonylagos anonimitást használják ki az emberek a partnerkereséshez, sokan köztük olyanok, akik több partnert tartanak. A másik állítás, hogy a HIV a kétezres évek elejéig esett, de 2005-től megfordult a trend. Ezt sokszor annak tulajdonítják, hogy a hatékony fellépés elkényelmesítette az embereket. 

A Craiglist terjedése viszont természetes kísérleti terepet biztosított a kutatóknak: az oldal helyi verzióit időbeli eltolódással hozták létre, így összehasonlíthatóak a HIV-fertőzések az érkezése előtt és után. 

Az adatok alapján nem egyből a megnyitás után ugrottak meg az esetek: mindenhol egy évvel később. A hatás akkor is megmaradt, ha a kutatók kontrollálták a többi változót (kizártak más lehetőségeket.) A kutatók megvizsgáltak több olyan megbetegedést is, amik nem terjednek emberi kapcsolatokon keresztül. Ezekben nem volt változás a nyitás után sem.

A száraz matek szerint minden tíz százalékos növekedés a napi craiglistes, személyes hirdetésekben 0,7 százalékos növekedést jelent a HIV-fertőzöttek között. Ez évi hatezerrel több esetet jelent az USA-ban. Ennek ennek ellenére nem jelenthető ki egyértelműen az ok-okozati összefüggés, ráadásul nem a Craiglist az egyetlen, ami hasonló szolgáltatásokat nyújt. 

Rovatok